2016/12/16

Karácsonyi kekszek

Hozzávalók:
- 150 gramm liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 70 g vaj
- 3 evőkanál méz

Elkészítés:
A lisztet összekeverem a fahéjjal, a szerecsendióval és a gyömbérrel, majd belemorzsolom a vajat. Ha jó morzsásra sikerült dolgozni, hozzáadom a mézet, és tésztává gyúrom. Ha valamilyen oknál fogva nem akarna összeállni, mehet hozzá még egy evőkanál méz, de három általában elég. Letakarom a tésztát, 30 percre hűtőbe teszem, majd e 30 perc elteltével lisztezett felületen 6-8 milliméter vastagra nyújtom. Kiszúrom a formákkal, és ha a későbbiekben dísznek használom, a felső részére csinálok egy kis lyukat, én ezt szívószál híján tollal csináltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fákat, majd 15 percre hűtőbe csúsztatom, majd megint 15 perc után 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. 10-15 percig sütöm, s míg sül, egy másik tepsire készítem a második adag tésztát. Ha elkészült teljesen hagyom kihűlni őket, majd tetszés szerint díszítésbe kezdek.

Tipp:
Hetekig eláll gond nélkül, úgyhogy december elején is lehet készíteni, akár a Mikulást ezzel a sütivel várni, de pár nap után kiszárad, úgyhogy a fán, vagy bárhol máshol sajnos csak dekorációs jelleggel tud tartózkodni. 



Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra
Adag: kb. 30 darab karácsonyfa
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment