Hozzávalók:
- 150
gramm liszt
- 1
teáskanál őrölt fahéj
- 1
teáskanál őrölt szerecsendió
- 1
teáskanál őrölt gyömbér
- 70
g vaj
- 3
evőkanál méz
Elkészítés:
A
lisztet összekeverem a fahéjjal, a szerecsendióval és a gyömbérrel, majd
belemorzsolom a vajat. Ha jó morzsásra sikerült dolgozni, hozzáadom a mézet, és
tésztává gyúrom. Ha valamilyen oknál fogva nem akarna összeállni, mehet hozzá
még egy evőkanál méz, de három általában elég. Letakarom a tésztát, 30 percre
hűtőbe teszem, majd e 30 perc elteltével lisztezett felületen 6-8 milliméter
vastagra nyújtom. Kiszúrom a formákkal, és ha a későbbiekben dísznek
használom, a felső részére csinálok egy kis lyukat, én ezt szívószál híján
tollal csináltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fákat, majd 15 percre
hűtőbe csúsztatom, majd megint 15 perc után 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.
10-15 percig sütöm, s míg sül, egy másik tepsire készítem a második adag tésztát. Ha elkészült
teljesen hagyom kihűlni őket, majd tetszés szerint díszítésbe kezdek.
Tipp:
Hetekig
eláll gond nélkül, úgyhogy december elején is lehet készíteni, akár a Mikulást
ezzel a sütivel várni, de pár nap után kiszárad, úgyhogy a fán, vagy bárhol máshol sajnos csak
dekorációs jelleggel tud tartózkodni.
Nehézség:
könnyű
Idő:
kb. másfél óra
Adag:
kb. 30 darab karácsonyfa
Mosogatnivaló:
közepes
No comments:
Post a Comment