2020/01/27

Kapros-tejfölös húsgombócleves

Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 fej  vöröshagyma
- fél karalábé
- 2-2,5 l víz
- só
- 10-12 szem bors
- 3 kisebb krumpli
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- 15 dkg zöldborsó
- negyed csokor kapor
- 3 vőkanál tejföl


Elkészítés:
A fehérrépát és a sárgarépát megpucolom, kisebb darabokra vágom, és egy nagyobb lábasba teszem. A karalábét is megpucolom, ezt is hozzáadom a gyökérzöldségekhez, és mehet rá a hagyma, aminek csak a szőrös alját vágom le. Felöntöm vízzel, megsózom, dobok bele pár egészborsot, és főzöm egy félórát.
30 perc elteltével hozzáadom a megpucolt és felkockázott krumplit, és míg a krumpli fő elkészítem a gombócokat: hozzáadok a darált húshoz egy tojást, sózom, és elkezdem hozzá adagolni a zsemlemorzsát. Érdemes apránként adagolni, hogy lássuk, mennyit vesz fel a hús. Amikor gyúrható, nem ragadós masszát kapok, akkor jó.
Ha a krumpli félig puha, benedvesítem a kezem, dió-nagyságú gombócokat gyúrok a húsból, beledobom a levesbe, és főzöm tíz percig. Ez idő elteltével beleöntöm a borsót, ezzel is főzöm még 10-15 percet.
Végső simításként ízesítem a levest az apróra vágott kaporral. Utolsó lépésként a tejfölre merek egy-két evőkanállal a forró levesből, elkeverem benne, és ha a tejföl folyós és meleg, hozzáöntöm a leveshez, keverek rajta egyet, és elzárom a lángot. 

Így készült:



Tipp:
Nagyon tartalmas leves, tészta nem is kell hozzá. A kapros-tejfölös lépés nélkül is kifejezetten finom!


Nehézség: könnyű
Idő: kb: másfél óra
Adag: kb. 6-7
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment