2014/02/16

Házi tészta - tésztagéppel

A házi tészta nem hasonlítható a bolti tésztához sem minőségben, sem ízben.
Elkészítése fáradtság, de ha jól osztjuk be időnket és belejövünk, fel sem tűnik a rá szánt idő. 

Hozzávalók 12 dkg tésztához:
- egy tojás
- lisztből a tojás súlyának a kétszerese

Pl. 56 grammos tojáshoz 2x56 gramm, azaz 112 gramm liszt szükséges. Elkészítés:
Elsőként egy mélyebb tálat mérlegre teszek, beleütök egy tojást, megjegyzem a súlyát. Lenullázom a mérleget, és kétszer annyi lisztet szórok hozzá, mint amennyi a tojás súlya. Ha ez megvan, körkörös mozdulatokkal összedolgozom, majd elkezdem gyúrni. Néha előfordulhat, hogy látszólag nem veszi fel a tojás a lisztet, ilyenkor hideg vizet folyatok a kezemre, és így, vizes kézzel gyúrom tovább. Elég, ha vizes a kéz, nem kell benne víznek is lennie. Ha összeállt a tészta gombóc alakot formázok, és 30 percre zacskóba téve pihentetem.

Eközben leterítek egy asztalt terítővel, és összeszerelem a tésztagépet. A választott tésztának megfelelő fejet teszem rá.Az én Kr. e. gépemnél egyben van a széles metélt egy cérnametélt készítővel, bár az talán valamivel vastagabb, mint az középső fejen látható cérnametélt, ezért ezt szoktam használni ha cérnametéltet készítek.

Ha eltelt a fél óra, még gyúrok egyet a tésztán és nagyjából egy centi vastag szeletekre vágom.Az első fokozaton áttekerem az összes szeletet, és kiterítem őket. Fontos, hogy ne műanyag terítő legyen alatta, mert az nem segít kivonni belőle a nedvességet. 
Ha megvan az első fokozat, áttekerem a másodikra. Az én gépemen - s talán a többin is - úgy működik, hogy kifelé húzom a tekerőt, elfordítom egy fokozatot, majd visszatolom.Cérnametélt készítése esetén az ötödik fokozatig minden egyes szeletet megcsinálok, majd tíz percre hagyom száradni. 
Tíz perc után még egyszer átküldöm az összeset az ötödik fokozaton. Még hagyok neki tíz percet, ezután a hatodik fokozaton nyújtom át.
Ezután 15-20 percig hagyom száradni. Akkor jó, ha nem tapad a kezünkhöz, és inkább száraz, mint hideg. De fontos, hogy ne legyen túl száraz - bár ha ez történne, akkor sincs vége a világnak - erről majd később.

Zárójeles megjegyzés: ha a tészták annyira hosszúak, hogy lelógnak az asztalról, oda kell figyelni, mert a lelógó részek hamarabb megszáradnak, mint az asztalon levő részük.
Ha jónak érzem, késsel akkora szeletekre vágom a tésztát, amilyen hosszú cérnametéltet szeretnék.
Lehet próbakört csinálni a cérnametélt fejen. Akkor jó, ha nem ragad a tészta se egymáshoz, se a kezünkhöz.
A kész cérnametélteket lazán szétszórom az asztalterítőn. Fontos, hogy ne legyenek egy csomóban, mert akkor összeragadnak száradás közben.Így nagyjából egy nap alatt megszáradnak. Összeszedem, és papírdobozban tárolom. Hónapokig eláll.


Cérnametélt

Több fajta tészta készíthető tésztagéppel ugyanezzel a metódussal, csak annyi a különbség, hogy nem kell mindet elvinni a hatos fokozatig.

Ugyanúgy, mint a cérnametéltet elkészítve kaphatunk még szintén húslevesbe való rombusz alakú vékony tésztát. Ilyenkor szintén megvárom, míg megszáradnak a tésztalapok, és késsel ferdén bevágom őket az egyik, majd a másik oldalról.
Készíthető még szélesmetélt az ehhez való fejjel. Ilyenkor csak egyszer kell átnyújtani az ötös fokozaton a tésztát, és 15-20 perc száradás után lehet szeletelni a szélesmetéltnek való fejen. Vadashoz tökéletes. 


Szélesmetélt

Mint minden tésztára, erre is vonatkozik, hogy száradás közben szellősen legyenek elrendezve.A spagetti nyújtását elég a negyedik fokozattal zárni, az ötösön már nem kell átküldeni. Isteni carbonara lesz belőle! 


Spagetti

A kockatésztát elég egyszer az ötös fokozaton, és utána vágható késsel, vagy derelyevágóval. Ez a tészta egyébként nyújtófás megoldással is elkészíthető.


Kockatészta

Arra az esetre, ha a tésztát ott  felejtem, vagy túlszárad, nincs más dolgom, mint kézzel összetördelni, és máris megvan az isteni tészta a lebbencslevesbe


Lebbencstészta

Ha pedig csak kinyújtom a tésztát, és semmi mást nem csinálok vele, csak hagyom megszáradni, kiváló lasagne vagy cannelloni alap lehet!


Nehézség: könnyű
Idő: attól függ, mennyi tésztát csinálok, 1 tojásból kb. 1 óra (leszámítva a fél óra állást)
Adag: 1 tojásból 12 dkg tészta
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment