2015/09/25

Spenótos pogácsa

Hozzávalók:
A tésztához:
- 27.5 dkg liszt
- 12.5 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 1 tojás sárgája
- 50 ml tejföl
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj

A ,,töltelékhez": 
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 jó nagy marék friss spenótlevél
A kenéshez: 
- 1 felvert tojás

Elkészítés:
A tejet mikróban langyosra melegítem, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, letakarom, és nagyjából 15-20 perc alatt felfuttatom.
A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a tejfölt, a vajat, a tojás sárgáját, majd a felfutott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Ha még ragad az ujjamhoz, pici lisztet adok még hozzá. Ha már nem ragad letakarom, és 1 óráig hagyom kelni. Míg kel a tészta a 10 dkg vajat egy tálba mérem, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát villával eldolgozom a vajban. A spenótleveleket megmosom, konyharuhával vagy papírtörlővel alaposan leitatom róla a vizet. Eltávolítom a vastag szárakat, és felvágom a leveleket.
Ha eltelt az 1 óra és megkelt a tészta, lisztezett munkalapon nagyjából 1 centiméter vastagra nyújtom a tésztát. Egy kenőkéssel rákenem a tésztára a vajat úgy, és olyan vastagon, mintha kenyeret kennék.


Ha elfogyott a vaj, rászórom a vajas tésztára a felvágott spenótleveleket.


A tésztát képzeletben három vízszintes sávra osztom. A felső sávot középre, lefelé hajtom, az alsót felfelé középre, majd a kapott rúd bal szélét középre hajtom és végül a jobb szélét ráhajtom az egészre. Ezzel a módszerrel ezt kapom:


Letakarom konyharuhával, és 20 percet kelni hagyom. Húsz perc elteltével megint kinyújtom, és megismétlem a hajtogatást, majd letakarva újabb 20 percig kelesztem, ismét kinyújtom, és ismét hajtogatom, és újra (utoljára) kinyújtom nagyjából 1 cm vastagra.
Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, lekenem egy felvert tojással, és még 20 percet kelesztem a pogácsákat.


A sütőt előmelegítem 180 fokra, s ha bemelegedett közepes magasságba rakom a tepsit és 25 percig sütöm a pogácsákat.
Míg sül az első adag, kiszaggatom a maradék tésztát. A második adagot 20 perc sütőben töltött idő után már érdemes nézni, nehogy túlsüljön.

Így készült:



Tipp:
Közepes méretű pogácsaszaggatóval is lehet dolgozni, ebben az esetben a mennyiség kevesebb lesz.


Nehézség: könnyű (de melós!)
Idő: 3 óra (ebből 1+ 3x20 perc kelési idő)
Adag: kb. 70 darab pogácsa
Mosogatnivaló: közepes


Az eredeti recept itt található: http://www.nosalty.hu/recept/spenotos-fokhagymas-hajtogatott-pogacsa

No comments:

Post a Comment