A könyvet hirtelen végigpörgetvén rég elfeledett
tárgyakat fedezek fel díszítőül az ételek mellett. Nagyon gusztusos képek
vannak a kötetben, rögtön beugranak az emlékek, hogy hol találkoztam egy-egy
fogással.
A kötetben nyolc kategóriába sorolják az ételeket. Vannak
levesek, előételek, négyfajta főétel körettel úgy, mint tészták, frissensültek,
szaftosak és halak. Külön részt képez továbbá a menza és a vegetáriánus ételek
kategóriája.
Az ételek 90%-a olyan amit az ember legalább egyszer már
kóstolt életében: tojásleves, Újházy-tyúkhúsleves, hortobágyi húsos palacsinta.
A receptek gyakorlatilag azokból az alapanyagokból és ugyanúgy készülnek, ahogy
otthon látta az ember.
Néhol az egyszerű ételek bolondítva vannak, például a
grízes tészta szerepel a könyvben önmagaként, és rögtön utána úgy, mint „grízes
tészta karamellizált sárgabarackkal”. A lebbencsből azt hinné az ember, hogy
csak leves készül, ehhez képest főétel is készülhet belőle „öreg lebbencs”
néven, kolbásszal, lé nélkül.
Számos étel a hagyományos nevén, hagyományos
elkészítéssel található a kötetben, mint például a „paprikás krumpli”, a
„tojásos lecsó” és a „pacalpörkölt”.
Sokféle halétel is van, ami ritkaságnak mondható
szakácskönyvek esetében, hiszen sok szakácskönyv elegánsan elsiklik a halak
fölött. Többféle halra is adnak receptet, így a hekkre, a pontyra és a
harcsára.
A köretek közül a hagyományos krumplipürétől egészen a
polentáig kapunk tippeket.
A menza kategória tartott a leginkább lázban, hiszen a
menzán általában kétfajta ételtípus van: amit soha többé nem szeretnénk enni,
és amit senki más nem tudott jól csinálni a konyhásnéniken kívül.
A menza ételek közt kapott helyet a rakott krumpli és a
székelykáposzta is, ami számomra nem kifejezetten menzás kaja, viszont a
szintén itt szereplő meggyszósz főtt marhával tipikusan utánozhatatlan menzás
étel, amit még szerettem is. A zöldborsófőzelék a menzák rejtélye volt
számomra, évekig kísérleteztem, míg rájöttem, hogyan kell készíteni. Ebben a
könyvben ez is megvan (bár még kipróbálásra vár, hogy olyan-e).
A vegetáriánus ételek közt is érezhető a retro, így a
rántott sajtot és a tepsis rakott zöldséget ajánlják elkészítésre.
A receptek leírása nem túl részletes, tán azért is, mert
valamennyi alapot mindenki hoz magával az ételek elkészítését illetően, hiszen
többségüket rengetegszer láttuk készülni, illetve tudjuk, milyen ízt kell
elérnünk.
A könyv megvásárlását elsősorban azoknak ajánlom, akik elveszettnek
hitt ízeket szeretnének visszavarázsolni tányérjukra.
No comments:
Post a Comment