2015/12/19

Magyalos karácsonyi keksz

Hozzávalók:
- 75 gramm vaj
- 50 gramm porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája
- 175 gramm liszt
- egy csipet só

A díszítéshez:
- 2 tojás sárgája
- piros és zöld ételfesték (piros helyett a málnaszörp is működőképes opció lehet)

Elkészítés:
Egy tálban amennyire tudom összekeverem a vajat, a cukrot, a citrom reszelt héját, a tojás sárgáját, végül hozzászitálom a lisztet és beleszórok egy csipet sót. Összegyúrom, alufóliába csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem a kapott tésztát.
30 perc elteltével egy enyhén lisztezett felületre borítom, picit átgyúrom és 3 mm vastagra nyújtom. Egy 6 centi széles szaggatót használva kiszaggatom a kekszeket és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Ha elfogy a szaggatható felület újragyúrom a tésztát, kinyújtom, és addig szaggatok, míg van mit.
Ezután megcsinálom a mintákat.
A legkisebb magyal leveles kiszúrót használva (ezeket általában hármasával árulják, ebből használom a legkisebbet) a mellékelt ábra szerint finoman belenyomom a tésztába a mintát vigyázva, hogy nehogy átszúrja a tésztát, elég, ha csak a feléig nyomom kb. bele.
Ezután jönnek a bogyók. Először szívószállal terveztem, de kiderült, hogy az túl kicsi, a b terv, egy kicsinek tűnő rumaromás kupak túl nagy, úgyhogy rögtönözni kellett: egy hagyományos tollat szedtem szét, a végét használva, ez ideális méretű volt a bogyóknak.


Ha megvan a minta felütök egy-egy tojás sárgáját egy-egy tálba és beszínezem őket az ételfestékkel. Erre nincs mennyiség, addig kell feltölteni a tojás sárgáját folyamatosan kevergetve míg el nem éri a kívánt színt.
Ha megvan az ideális szín egy ecsettel nekiállok kifesteni a leveleket.


A levelek után begyújtom a sütőt 190 fokra, mire végzek a bogyók festésével fel is melegszik.


Ha megvan a festés, úgy ahogy van betolom a forró sütőbe 10-12 percre, és addig sütöm míg a kekszek szélei meg nem barnulnak picit.


Hajlamos hamar kiszáradni, úgyhogy érdemes már langyosan betenni egy tárolóba. Tea mellé még két nap múlva is kellemes ropogtatnivaló. 

Tipp:
Maradt egy kis tészta ami nem volt elég egy kekszre, de gondoltam kihasználom a piros és zöld festékeimet, így nem csak magyalos, de magyaros kekszem is lett.


Nehézség: könnyű, picit macerás
Idő: Kb. 1 óra (plusz a fél óra hűlési idő)
Adag: 12 darab keksz
Mosogatnivaló: közepes


A recept Martha Day, The complete Christmas cookbook című szakácskönyvéből van.

No comments:

Post a Comment