2018/11/04

Savanyúság télire

Hozzávalók:
- 1 fej káposzta (1-1,3 kg)
- 1 kígyóuborka
- 4 közepes fej vöröshagyma (kb. fél kg)
- 80 dkg paprika (tv, piros kápia vegyesen - ennek híján én pritamint tettem, pirosat és sárgát)
- 23 dkg cukor
- 10 dkg só
- 1 teáskanál citromsav
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
- 2 dl 10%-os ecet

Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, igény szerint meghámozom, és vékony szeletekre vágom őket. Ez a dolog legidőigényesebb része - de ha van gyalunk, megkönnyítettük a dolgunkat. A zöldségeket összekeverem, és félreteszem.
Egy nagyobb tálba öntöm a cukrot, a sót, a citromsavat és a nátrium-benzoátot, összekeverem őket, majd hozzáöntöm az ecetet, és alaposan elkeverem - annyira, hogy a cukor lehetőség szerint minél jobban feloldódjon.
Ráöntöm a keveréket a zöldségekre, összeforgatom őket ismét, letakarom, és legalább fél, de inkább egy napra hűtőbe teszem érni és levet ereszteni.
Másnap a befőttes üvegek tetejét forró vízben főzöm pár percet, az üvegeket forró vízben elmosom, és a mikróba teszem három percre, így sterilizálom. Teletömöm az üvegeket a savanyúsággal, és a megmaradt levet elosztom az üvegekben.
Hűvös helyen tárolom őket.

Így készült:



Tipp:
Az üvegek sütőben is sterilizálhatók. 


Nehézség: könnyű
Idő: legalább másfél óra a vadgosás miatt + az érési idő
Adag: a képen látható mennyiség
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment