2015/12/11

Hóember főtt tojásból

Hozzávalók:
- 2 főtt tojás (egy kisebb és egy nagyobb az ideális)
- kb. egy fél nyers répa
- 3-4 darab magozott fekete olívabogyó
- 1 szívószál
- 1 db fogpiszkáló

Elkészítés:
A tojásokat felteszem főni. Míg főnek, levágok egy kb. 1 cm széles karikát a répából. Ebből kell megpróbálni ,,minirépa" alakot vágni. Én úgy kurtítottam a répa szélességén, hogy ferdén vágtam be, hogy kialakuljon egy ,,legmagasabb pont" a répa darabkán, s ezután úgy folytattam a farigcsálást, mintha késsel akarnék ceruzát hegyezni. Így ha minden jól megy, kialakul egy minirépa ami épp megfelel majd a hóember orrának. 


Míg ezzel bíbelődöm, a tojások megfőnek, úgyhogy megpucolom őket.
Ha megvan, a nagyobbik tojás mindkét végéből levágok egy kis darabot úgy, hogy egyenes legyen. A tojás közepébe szúrom a fogpiszkálót vigyázva, hogy bőven maradjon felfelé is a fogpiszkálóból, majd rászúrom az alul szintén egyenesre vágott kisebbik tojást.


Ha minden jól megy, marad egy kis darab a fogpiszkálóból, amire rászúrhatunk egy olívabogyót. Ezen olívabogyó aljából levágok annyit, hogy egyenletes és egyenes legyen, így szúrom rá a fogpiszkálóra. Egy másik olívabogyót vékony karikákra vágok, a karikákat félre, és szorosan körberakom vele az egész bogyót, mintha a kalap karimája lenne.
Ezután következik a gombok, a szemek, a száj, és az orr.
Fogom a szívószálat és oda, ahová az orrot képzelem nagyjából 2-3 mm mélyre nyomom a tojásban a szívószálat és kiemelem a tojás így befogott részét. Belepróbálom a répa darabot amit az orrnak faragtam, ha kell még, igazítok a résen, vagy a répán. Ugyanezzel a módszerrel lyukat csinálok a szemeknek és a gomboknak is. Hosszában felszeletelek egy olívabogyót, majd a héjas részéből ugyanezzel a szívószállal ,,pogácsaszaggató stílusban" kiszaggatok öt kört.
Belehelyezem a már előkészített lyukakba a bogyóköröket.


Ezután vágok egy félkör alakú nyílást a képzeletbeli száj tájékán, vágok egy kört az egyik bogyóból, a kört félbevágom és beillesztem a szájnyílásba a szeletet.

Már csak a karok vannak hátra. Vágok egy kb. 2 mm hosszú szeletet hosszában a répából majd kivágok belőle egy kéz alakot. A végét érdemes hegyesre hagyni, hogy könnyen bele lehet szúrni a tojásba. Második karnak kivágok egy seprű formát egy kis ,,kar darabbal" szintén élesített véggel a könnyű beszúrás miatt. Ha megvannak beszúrom őket kartájékra a tojás fehérjébe. 


Elkészült a hóember. Aranyos reggeli kenyér mellé, téli napokra.

Tipp:
Valami pirosból, esetleg egy karika kaliforniai paprikából sálat is lehet készíteni neki a nyaka köré csavarva.


Nehézség: nehéz
Idő: legalább 30 perc, inkább több
Adag: 2 tojás/hóember
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment