2015/11/28

Adventi koszorú perectésztából 2015

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 8 cl olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor + 1 kávéskanál
- 1 tojás a kenéshez
- díszítő elemek (pl. szalag, magyal, szárított mandarin, stb.)

- aranyszínű spray
- 8 db teamécses
- 1 teamécses szélességű pogácsaszaggató
- 3-4 db gemkapocs (fém, fehér vagy sárga színű a legideálisabb)
Elkészítés:
Fél dl tejet langyosra melegítek majd az egy teáskanál cukorral és élesztővel felfuttatom nagyjából 20 perc alatt. Ha felfutott, a hozzávalókat alaposan összegyúrom és letakarva állni hagyom háromnegyed órát. Felkeltem, óvatosan gyúrok még rajta, majd három egyenlő részre vágom a tésztát. Mindegyik részből formázok egy hosszúkás alakot és vagy sodrásos vagy egyéb módszerrel hosszú, nagyjából 70 cm hosszú sodronyokat, ,,kígyókat" készítek. Ami nekem bejött módszer az az, hogy ,,hurkatöltő" mozdulatokkal óvatosan, darabokban széthúzom a tésztát, így lesz talán a legegyenletesebb.

Ha megvannak a sodronyok előmelegítem a sütőt 180 fokra. Összefogom három tésztakígyó tetejét, alaposan összenyomkodom, és lazán összefonom a tésztát. Érdemes eleve sütőpapíron kezdeni a fonást, hogy ne utólag kelljen átemelni a sütőpapírra. Ha megvan a fonás köralakba helyezem és a tészták két végét (3-3 sodronyt) összenyomkodok. A szabályosságot megsegítendő odateszek valamit mintának, egy tálat vagy egy lábast ami biztosítja a szabályos köralakot.
Ha készen van tepsibe teszem sütőpapírostul, jó alaposan lekenem egy felvert tojással és 20-25 perc alatt megsütöm.
Míg sül előkeresem a teamécses méretű pogácsaszaggatót.


20-25 perc elteltével kiveszem a koszorút a sütőből és még melegében négy, egymástól nagyjából egyforma távolságra lévő kört szúrok benne a szaggatóval.  (Ha esetleg a lyukaktól labilis lesz a tészta stabilsága fogpiszkálóval lehet stabilizálni, s beszúrni a megfelelő helyekre mielőtt még elszakadna a tészta). 



Ezután hagyom teljesen kihűlni a tésztát és újságpapírra teszem, ráteszem az újságpapírra a széthajtogatott gemkapcsokat is, majd alaposan lefújom az aranyszínű sprayvel. Így mind a tészta mind a kapcsok be lesznek festve. A spray rettentő lakk-szagú, úgyhogy ajánlatos nyitott ablaknál dolgozni. Jópár órát, vagy egy egész éjszakát száradni hagyom.


Ha megszáradt fogok négy teamécsest és fejjel lefelé belenyomkodom a lyukakba.


Fejjel felfelé ráteszem a mécseseket a már felfordított mécsesek tetejére. A bearanyozott gemkapcsokat drótvágóval kisebbekre vágom, és v alakokat formázva belőle rögzítem a kívánt növényzet szárát (fenyőágak, borostyán, magyal, stb). 


Ha van mivel tovább díszítem, ráragasztom pillanatragasztóval a szárított mandarint, cukorkát, mogyorót, bármit.


Tipp:
Arra figyelni kell, hogy a díszítő elemek - különösen a növények - ne lógjanak bele a gyertyába, mert a későbbiekben tűzveszélyes lehet.


Nehézség: nehéz
Idő: kb. 3 óra + száradási idő
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment