2015/12/23

Halászlé

Nálunk karácsonykor ez az igazi, nagybetűs Leves. Mindig a nagymamám készíti, mert ezt csak ő tudja. Mióta saját családra kell főznöm hiányolom, de hála annak, hogy a Mamám megtanult Skypeozni gyakorlatilag egy online tanfolyam keretében sajátítottam el a tökéletes halászlé készítésének titkát. Ugyan az Ő lelke hiányzik belőle, de isteni lett.

Hozzávalók:
- ponty (nekem 1 kg volt, a további mennyiségek is ehhez vannak mérve)
- 2 közepes fej hagyma
- 2 liter víz
- só
- 1 evőkanál édesnemes pirospaprika
- 2 halászlé kocka
- egy éles kés (!)

Elkészítés:
Én már kívül-belül megtisztított halat vettem, ezzel rengeteg időt megspórolva, de amennyiben uszonyos barátom hölgy volt éltében, sok jó dologról maradok le így. 
Megtisztított hal esetén a pikkelyek és az úszók már nincsenek rajta, és a hasa is fel van vágva. 
Először megszabadítom a halat a fejétől. Ezt késsel, és erős mozdulattal a legkönnyebb megtenni. Amennyiben a fogak benne vannak, kiszedem őket. A halak torkánál található az ún. méregfog, de pontynál nem okoz károkat, úgyhogy mi nem szoktuk kivágni, de más halfajtánál jobb megtenni.
Ha le van vágva a hal feje alulról, a torkánál félbevágom és ha van hozzá gusztusom, belülről kinyomom a szemét. (Én benne hagytam.) A fejet beleteszem egy lábasba, majd magam felé fordítom a hal testét úgy, hogy a háta legyen felém. A hátától az oldala felé nagyjából 1-1,5 cm-re elkezdtem óvatosan bevágni a halat szépen, lassan. 


A bordákig viszonylag egyenes az út, utána kell fokozottabban ügyelni. Ahogy a bordákhoz érkezem nagyon-nagyon apránként és körültekintően vágom a húst éppen a csontok fölött úgy, hogy minél több húst le tudjak vágni. Eközben a másik kezemmel tartom a vágásban lévő húst és ellentartok, így könnyebben elválik a hús a csonttól.


Ha jól dolgoztam a kezemben marad egy egész hal-oldal.
Tálra teszem, és ugyanezt megcsinálom a hal másik oldalán is. 

"Tetejétől" számítva 1-1,5 cm-re bevágok végig...


... és ahogy a másik oldalon, itt is óvatosan levágom a húst a csontról.
A húst tányérra teszem és alul-felül alaposan besózom, majd letakarva a hűtőbe teszem 2-3 órára.
Ha jól dolgoztam, a hal megmaradt része majdhogynem átlátszó.


Fogom a hal gerincét a rajta maradt hússal, beteszem a lábasba, a feje mellé és hozzáadom a megpucolt, vastagabb karikákra vágott két hagymát. Felöntöm 2 liter vízzel, sózom, hozzáadom a két leveskockát és puhára főzöm a halat. Ez nagyjából másfél óra. Ezután kiszedem a halat és a hagymákat a vízből, hagyom annyira hűlni, hogy hozzá tudjak érni, és jön a melós része: leszedegetem a menthető húst. Ha nagyon alapos vagyok (márpedig érdemes) akkor ujjbeggyel szétnyomom a kezemben lévő húsdarab minden egyes részét, hogy nehogy maradjon benne szálka. Ez jó egy órát vesz igénybe, de megéri a fáradságot!
Leszedegetés után a hagymával együtt ennyi húsom lett:


Fogom a leszedett húst és a hagymákat, összeturmixolom, majd visszaöntöm a levesbe. (Érdemes ezelőtt sűrű szövésű szűrőn átönteni a levet, nehogy maradjon benne szálka). Fogom a lesózott hal oldalakat, és filézem, ami annyit tesz, hogy nagyjából 3-4 mm-es vágásokat ejtek a halban úgy, hogy a bőrét ne vágjam át. Ezzel a módszerrel átvágom a kis szálkákat, és miután megfő a hal eltűnnek a szálkák. Viszont tényleg fontos, hogy sűrűn irdaljam vigyázva a bőrre!


Ha ez megvan kisebb szeletekre vágom a hal oldalát, nagyjából 3-4 centisekre, beteszem a lábasba a lébe. Alágyújtok, beleteszek egy evőkanál pirospaprikát és nagyjából 25-30 perc alatt készre főzöm a halat. Nem kevergetem, nehogy széttörjön a hal húsa!

Ha készen van azonnal tálalom, ízlés szerint sózok még rajta. 

Tipp:
Valószínűleg nem kell ennyire körülményesnek lenni a főtt halhús csontról leszedésénél, de én azt mondom, jobb félni, mint megijedni, és akkor igazán élvezetes a halászlé, ha nem kell szálkától rettegni. A fagyasztást is jól tűri!


Nehézség: közepes
Idő: kb. 3-3,5 óra
Adag: 6-8 tányér
Mosogatnivaló: erős közepes

No comments:

Post a Comment