2015/12/28

Franciasaláta őzgerincben

Ideális vendégváró magában, kenyérrel, vagy húsokhoz, de munkába is kitűnően szállítható.

Hozzávalók:
 260 g tejföl
 80 g majonéz
- 1 krumpli
 1 sárgarépa
- 5 dkg kukorica
- 5 dkg zöldborsó
- 1 db csemege uborka
- 10 dkg párizsi
- 1 alma
fél fej hagyma
-  3 főtt tojás
-         -  10 gramm zselatin
-         -  50 gramm hideg víz

Elkészítés:
Egy lábasban felteszem főni a krumplit héjastul. Megtisztítom, meghámozom a répát és kis darabokra vágva felteszem főni sós vízben. Ha félig puha hozzáteszem a zöldborsót és a kukoricát, és addig főzöm, míg minden puha nem lesz. Míg főnek a zöldségek a tojásokat is felteszem főni, majd apróra vágom a vöröshagymát, és kisebb kockákra a párizsit.
Egy nagyobb tálban összekeverem a majonézt és a tejfölt, hozzáadom a felvágott párizsit és hagymát, a főtt répát, borsót és kukoricát. A megfőtt krumplit meghámozom, felkockázom, és ezt is hozzáteszem a salátához.
50 gramm hideg vízbe öntök 10 gramm zselatint, s hagyom állni. Ezalatt megmosom, meghámozom és felkockázom az almát, ezt is a salátába teszem. Eddigre a tojások is készen vannak, megpucolom őket. Mikróba teszem az összeállt zselatint, 10 másodperc alatt folyékonnyá lesz a mikróban. Alaposan hozzákeverem a salátához. (Itt még érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e).

Egy őzgerinc formát kibélelek folpackkal, beleöntöm a saláta kb. harmadát és szépen rá/beleteszem az egész főtt tojásokat.


Ha megvan, ráöntöm a tojásra a maradék salátát, elrendezgetem, hogy a tojás ne lógjon ki, picit hozzáütöm az asztalhoz a formát, hogy egyenletes legyen benne a saláta.
Letakarva 3-4 órára hűtőbe teszem, majd kiborítom a formából és lehúzom róla a folpackot. Szeletekre vágva kínálom.

Tipp:
4 tojást is elbír, illetve felkockázva is bele lehet tenni, nem muszáj a közepére, ez csak az esztétika miatt van.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 30 perc + 3-4 óra állási idő
Adag: 4-5 (ez teljes jóllakásra van, valami mellé fogyasztva 7-8 adag is van)
Mosogatnivaló: közepes (de csak ha gazdaságosan oldjuk meg!)

No comments:

Post a Comment