2016/01/08

Tészta paradicsommal és a tenger gyümölcseivel

Hozzávalók:
-          - 220 g kagyló (fagyasztott is jó)
-         -  0.5 dl fehérbor
-          - 2 evőkanál olívaolaj
-          - 1 gerezd fokhagyma
-          - 225 g paradicsom (konzerv is jó)
-          -  200 g tészta (spagetti, vagy tagliatelle)
-          - 150 g páncélmentesített rák (fagyasztott is jó)
-         - 1 evőkanálnyi felvágott friss petrezselyemlevél
-         -  

Elkészítés:
A kagylókat alaposan megmosom folyó víz alatt, levágom róla a ,,szakállkákat”. (Ez a része elkerülhető, ha megtisztított, lében eltett kagylót veszek).
A megtisztított kagylókat lábasba teszem, ráöntöm a bort, és addig hevítem, míg a kagylók ki nem nyílnak. Ez nagyjából 5 percen belül megtörténik. Kiveszem a kagylókat a lábasból, a főzőlevet megtartom. (Ha van olyan kagyló ami nem nyílt ki, eldobom, mert annál valami nem stimmel). A főzőlevet sűrű szövésű szűrőn átengedem, arra az esetre, ha maradt volna benne valami nem oda való.
Egy lábasban felteszek sós vizet forrni a tésztának. Míg forr, fogom a paradicsomokat, meghámozom, és felaprózom őket. (Meghámozni úgy a legegyszerűbb, ha leöntöm őket forró vízzel, állni hagyom a vízben kb. egy percet, és utána könnyedén lejön a héja). Egy másik lábasban felhevítem az olívaolajat, majd hozzáadom a fokhagymanyomón átküldött fokhagymát. Hozzáöntöm a felvágott paradicsomokat (vagy a konzervet) és addig melegítem a gázon, míg meg nem puhulnak. A kagyló félretett főzővizét hozzáöntöm, majd hozzáadom a rákocskákat és főzöm további 2 percig. Megkóstolom, ízlés szerint sózom, majd elzárom a lángot. Ha megfőtt a tészta leszűröm, és összekeverem a paradicsomos rákocskákkal és a kagylóval. Tálaláskor friss petrezselyemmel szórom meg.

Tipp:
Természetesen, mint minden másnál, itt is a friss alapanyagok a legjobbak, de ha minden fagyasztott, és a paradicsom is konzerv, akkor is nagyon finom ebéd készül belőle. Viszont mindenképpen próbáljunk héjas kagylót szerezni, mert sokkal-sokkal finomabb és nagyobb, mint az üvegben eltett.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 30 perc
Adag: 1 jó nagy
Mosogatnivaló: sokA recept Carla Capablo The best ever Italian cookbook című könyvéből való (némi átdolgozással). 

No comments:

Post a Comment