Hozzávalók:
- - 220 g kagyló (fagyasztott is jó)
- - 0.5 dl fehérbor
- - 2 evőkanál olívaolaj
- - 1 gerezd fokhagyma
- - 225 g paradicsom (konzerv is jó)
- - 200 g tészta (spagetti, vagy tagliatelle)
- - 150 g páncélmentesített rák (fagyasztott is jó)
- - 1 evőkanálnyi felvágott friss petrezselyemlevél
- - só
Elkészítés:
A kagylókat alaposan megmosom folyó víz
alatt, levágom róla a ,,szakállkákat”. (Ez a része elkerülhető, ha megtisztított,
lében eltett kagylót veszek).
A megtisztított kagylókat lábasba
teszem, ráöntöm a bort, és addig hevítem, míg a kagylók ki nem nyílnak. Ez
nagyjából 5 percen belül megtörténik. Kiveszem a kagylókat a lábasból, a
főzőlevet megtartom. (Ha van olyan kagyló ami nem nyílt ki, eldobom, mert annál
valami nem stimmel). A főzőlevet sűrű szövésű szűrőn átengedem, arra az esetre,
ha maradt volna benne valami nem oda való.
Egy lábasban felteszek sós vizet
forrni a tésztának. Míg forr, fogom a paradicsomokat, meghámozom, és felaprózom
őket. (Meghámozni úgy a legegyszerűbb, ha leöntöm őket forró vízzel, állni
hagyom a vízben kb. egy percet, és utána könnyedén lejön a héja). Egy másik
lábasban felhevítem az olívaolajat, majd hozzáadom a fokhagymanyomón átküldött
fokhagymát. Hozzáöntöm a felvágott paradicsomokat (vagy a konzervet) és addig
melegítem a gázon, míg meg nem puhulnak. A kagyló félretett főzővizét
hozzáöntöm, majd hozzáadom a rákocskákat és főzöm további 2 percig.
Megkóstolom, ízlés szerint sózom, majd elzárom a lángot. Ha megfőtt a tészta
leszűröm, és összekeverem a paradicsomos rákocskákkal és a kagylóval.
Tálaláskor friss petrezselyemmel szórom meg.
Tipp:
Természetesen, mint minden másnál, itt
is a friss alapanyagok a legjobbak, de ha minden fagyasztott, és a paradicsom
is konzerv, akkor is nagyon finom ebéd készül belőle. Viszont mindenképpen
próbáljunk héjas kagylót szerezni, mert sokkal-sokkal finomabb és nagyobb, mint
az üvegben eltett.
Nehézség: könnyű
Idő: kb. 30 perc
Adag: 1 jó nagy
Mosogatnivaló: sok
A recept Carla Capablo The best ever
Italian cookbook című könyvéből való (némi átdolgozással).
No comments:
Post a Comment