2015/02/01

Becsapós fánk

Azért kapta a ,,becsapós fánk" nevet, mert nem olajban, hanem sütőben sül, ennélfogva valójában becsapós, hisz nem a hagyományos értelemben vett fánk, de a célnak így is kiválóan megfelel.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2,5 dkg vaj
- 2 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- egy csipet só
- 14-15 teáskanál nem folyós lekvár

Elkészítés:
A tejet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a két teáskanál cukrot, és meleg helyen felfuttatom 15-20 perc alatt. (Ha tovább marad, az sem baj.)
Egy tálban a lisztet összemorzsolom a vajjal amennyire lehet, hozzáadom a tojás sárgáját, és a felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrom a tésztát. Szükség esetén, ha ragad óvatosan addig szórok még hozzá lisztet, míg egyáltalán nem ragad a tészta. Konyharuhával letakarom és nagyjából egy óra alatt a duplájára hagyom kelni.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, átgyúrom, majd nagyjából 1 centi vastagra nyújtom a tésztát. Közepes méretű pogácsaszaggatóval, vagy ennek híján pohár szájával 14-15 darabot szaggatok a tésztából és sütőpapírra sorakoztatom őket.



Egy kupicás pohár aljával kis mélyedéseket nyomok minden fánk közepébe.



A mélyedésekbe teszek nagyjából egy teáskanálnyi lekvárt. Minél dzsemesebb állagú a lekvár, annál jobb, mert sütés során könnyen szétfolyik.



Ha készen vannak, a sütőt előmelegítem 180 fokra, s míg melegszik addig kelhetnek még picit a fánkok. A tepsit az előmelegített sütőbe teszem, és 15-20 perc alatt készre sütöm a fánkokat.

Így készül: 



Tipp:
Ez a becsapós fánk ideális a mártogatásra, úgyhogy ha van otthon jó kis folyósabb házi baracklekvár istenien lehet bele mártogatni a fánkokat.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 2 és fél óra
Adag: 14-15 db fánk
Mosogatnivaló: közepes


A receptet itt találtam, de szokás szerint átdolgoztam: http://www.nosalty.hu/recept/pihe-puha-fank-sutoben-sutve

1 comment:

  1. Megcsináltuk! Jobban mondva Dorka megcsinálta! Köszönjük a receptet! Vasárnapi gyors nasi ... ami gyorsan el is fogyott ::D. A mosogatnivalót javítanám: kevés! :) :)

    ReplyDelete