2015/01/25

Gombás rizottó

Hozzávalók:
- 2x2 evőkanál (olíva)olaj
- 10 dkg vaj
- 1 fél fej hagyma (vagy két szár újhagyma)
- 17,5 dkg rizottó rizs
- 1 dl fehérbor
- 6 dl zöldséges alaplé (kockából is lehet)
- 25-30 dkg gomba
- só

- fél kávéskanál őrölt rozmaring

Elkészítés:

Elsőként előkészítem a 6 dl alaplevet: felmelegítem, vagy ha kockából készül akkor elfőzöm a forró vízben a leveskockát. Amíg melegszik az alaplé, megpucolom a gombákat és vékony szeletekre  vágom őket.
Két evőkanál olajat egy kisebb lábasban felforrósítok, és felolvasztok benne 25 gramm vajat. Hozzáteszem az apróra vágott hagymát, és üvegesre párolom. Ezután hozzáadom a kimért rizottó rizst, és két percig hevítem. Lejjebb veszem a lángot, és hozzáadom a fehérbort, majd várom, hogy elpárologjon. Ez nagyon gyorsan, 1-2 perc alatt megtörténik, hiába az alacsony láng.
Ha a bor elforrt, merőkanalanként elkezdem adagolni az alaplevet. Nem szabad tocsognia a lében, de azért legyen is alatta valami. Amint beszívta/elfőtte az adagot, hozzáteszem a következő merőkanálnyi levet. Ezt addig csinálom, míg a rizs meg nem puhul. Ez az alaplé elfogyásával arányos lesz.
Eközben a gombát a maradék két evőkanál olajban megpárolom. Ha kész, sóval és őrölt rozmaringgal ízesítem.
Ha elkészült a rizs hozzákeverem a gombát, fedő alatt hagyom 4-5 percig és fogyasztom. Magában is mennyei, de egy kis reszelt parmezán sajt a tetején még bolondít rajta.

Tipp:
A recept a zöldborsós rizottóból született. Mivel elkészítésük hasonló, ezért a család azon része aki nem szereti a gombát kaphat borsót hozzá.


Nehézség: közepes
Idő: 30 perc
Adag: 3
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment