- 2-3 disznóköröm (még a hentesnél hosszában és keresztben négy részre vágatva)
- annyi tányér víz, ahány tányérnyi kocsonyát szeretnék (ebből a húsmennyiségből 6 tányér kijön + érdemes még egy tányérnyit hozzátenni, ha elpárologna)
- 50-60 dkg (füstölt) disznóhús (tarja vagy comb)
- 3-4 teáskanál só (+ ha az ízlés úgy kívánja)
- fokhagyma - tányéronként két gerezd
- kb. 15 szem egész bors
Elkészítés:
A disznókörmön sajnos óhatatlanul maradnak szőrszálak, ilyenkor le kell borotválni. Ez a kocsonya készítésének legutálatosabb része, de sajnos nem lehet megúszni. Érdemes folyóvíz alatt a mosogatóban csinálni egy eldobható borotvával.
Ha letisztítottam a körmöt egy nagyobb lábasba teszem, és egészben hozzáteszem a füstölt húst, sózom és hozzáadom a borsszemeket. (Ha fel van vágva a hős, előfőzöm 4 óráig a körmöket, és utána teszem hozzá a húst, az utolsó két órára). Felöntöm annyi tányér vízzel ahány tányér kocsonyát szeretnék. (Tányér helyett ételhordót is lehet használni, mert kevesebb helyet foglal a hűtőben, és tetővel együtt könnyebb egymásra pakolni helyspórolás céljából.) Ha öt tányér vizet öntöttem hozzá, akkor összesen 2x5 tányérnyi, azaz 10 gerezd tisztított fokhagymát teszek a lébe. Rárakom a fedőt, és alacsony lángon, hogy éppen gyöngyözzön 6 órán át főzöm.
Hat óra után leszűröm a kocsonyát, a körmöket kicsontozom. Némi hús szokott rajta lenni, de előfordul, hogy egy gramm nem sok, annyi nincs rajta, de mindenképp kell hozzá, mert ettől fog összeállni a kocsonya.
A kocsonya levét kihűtöm, a húst akkora csíkokra vágom, amekkorákat szeretnék a tányérokba. Ha kihűlt a kocsonya és összeállt rajta a zsír kanál segítségével leszedem a felszínéről a fehér zsírfoltokat. Ezután gázra teszem a kocsonya levét és annyira melegítem, hogy folyékony legyen, és el tudom osztani a tányérokban. Megvárom, míg kihűl, és hűtőbe teszem, hogy összeálljon.
A lehűtés és olvasztás rész akár a következő napra is tehető, mert van, hogy az Istennek nem akar összeállni a zsír, ilyenkor hűtőbe teszem egy éjszakára, azalatt mindenképp összeáll, másnap leszedem, felmelegítem, és akkor osztom szét a tányérokba a levet.
Így készült:
Tipp:
Ahány család annyiféle kocsonya, sokan tesznek bele felvágott főtt tojást vagy akár zöldségeket is.
Nehézség: könnyű
Idő: 6 órát fő, de a konkrét vele töltött idő összességében legfeljebb 1 óra
Adag: 5-6 tányér
Mosogatnivaló: kevés
No comments:
Post a Comment