2014/03/27

Ír krémlikőr

Hozzávalók:
- 3 dl tejszín
- 3 dl rum
- 2 dl kávé
- 1 tubus sűrített tej
- 5 dkg olvasztott tejcsokoládé
- 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
Kiveszem a tejszínt a hűtőből. Ez csak a végére kell, de jobb, ha nem ,,hűtőhideg" amikor felhasználjuk.
Lefőzök 2 dl kávét.
Egy lábasban vizet forralok, és ha felforrt, ráteszek egy nagyobb (vagy pont belepasszoló) lábast, és ebben felolvasztom az 5 dkg csokoládét.
Ha felolvadt, elkeverem benne a lefőtt kávét, a sűrített tejet, és a rumot. Hagyom kicsit hűlni, és hozzákeverem a tejszínt is.
Amikor teljesen kihűlt, üvegekbe töltöm, és beteszem a hűtőbe. Legalább egy hetet állni hagyom, naponta felrázom. 

Tipp:
A naponta felrázást érdemes betartani, mert összeáll a sűrített tej az alján.


Nehézség: könnyű
Idő: fél óra (+ érési idő)
Adag: kb. 7 dl
Mosogatnivaló: kevés

5 comments:

  1. Tudod mit keszitenek szivesen? Amiben nincs kave es alkohol, megis kremes, akar hideg is lehet es tarsasagi osszejovetelre is kivalo. Ha nincs benne alkohol, akkor en is meginnam. De! Ilyenbol csak olyat talalni, ami gyumolcsturmix vagy gyumolcs van benne. Ha tudsz ilyet, szivesen olvasnam.
    Egyebkent ez is tuti lehet, csak se a kave sem a rum nalam nem jatszik. :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát, feladtad a leckét, sajnos nem tudok ilyet. Tervbe van véve még a kókuszlikőr, de abban is van rum. Gondolkodom, hátha homlokon csókol a múzsa.

      Delete
  2. Aroma -rum aroma -szerinted milyen lehet? A kokuszosat nagyon varom!!! Imadom a kokuszt de alkohol nelkul.

    ReplyDelete
  3. Rum aromából sok lenne a 3 dl (mármint beszerezni a kis üvegcsékben. Egyébként elképzelhetőnek tartom, de az alkohol tartósítja is, az aroma biztos nem. Pedig a kókuszlikőrben is lesz sajnos alkohol. Megpróbálok kikísérletezni valami kókusz-turmixot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Módosítom a választ, nem jó ötlet a 3 dl rumaroma, belegondoltam, nagyon erős íze lenne. Viszont akkor nincs ötletem. Alkohol nélkül képtelenség likőrt csinálni sajnos.

      Delete