2014/04/02

Aszpiktojás

Hozzávalók:
- 6 darab tojás
- 7 dkg zöldborsó
- 14 dkg kukorica
- fél piros pritamin paprika
- 4 szelet felvágott (sonka, paprikás szalámi)
- 6 teáskanál porzselatin (Horváth Rozit használtam)
- 3 dl víz
- 3 teáskanál vegeta (vagy egy fél leveskocka)
- 6 levél petrezselyem

Elkészítés:
A tojásokat a szélesebbik végükön feltöröm egy teáskanállal, vagy késsel. Kiöntöm belőlük a tartalmukat, és óvatosan elöblítem őket. Akkora lyuk legyen rajtuk, amekkorán bele lehet tenni a belevalókat. A kiöntött tojásokat elhasználom süteménybe, bundáskenyérhez vagy amihez éppen kell.
A borsót és a kukoricát sós vízben felteszem főni. Ha megfőttek, leszűröm őket, és hozzáadom a kockákra vágott felvágottat és paprikákat. Összekeverem őket.


A tojáshéjakat a lyukkal felfelé egy tartóba teszem, és az aljukra teszek egy-egy petrezselyem levelet. 


Ezután a tojások háromnegyedéig a héjakba töltöm a zöldséges-felvágottas keveréket. Nem baj, ha marad, sőt!


Egy kisebb lábasban felteszek forrni 3 dl vizet. Ha már meleg, beleteszem a 3 teáskanál vegetát (vagy a fél leveskockát) és elkeverem, majd beleteszem a 6 teáskanál porzselatint is. Forrásig kevergetem. Nem kell, hogy bugyogjon, amint picit forr, elzárom.
Kicsit hagyom hűlni, és a tojáshéjakba kanalazom a levet. Addig töltöm, ,,amíg hagyja", ne csurogjon ki belőle, de azért mehet rá.

Ha maradt a zöldséges-felvágottas töltelékből, előveszem a muffinsütő-formát, a lyukakba teszek 1-1 muffinpapírt, és elosztom bennük a maradék tölteléket, majd ezekre is öntök a zselatinos léből. 
Megvárom, míg szobahőmérsékletűre hűl, hűtőbe teszem, és másnap reggel fogyasztom. A muffinformából kiveszem a falatkákat, és egyszerűen lehúzom róluk a papírt. A tojást ugyanúgy meghámozom, mint a hagyományos főtt tojást. Reggelihez kiváló kiegészítő ínyencség. Tipp:
Aki nem akar muffinformázni, több tojáshéjat készítsen be, 10-12 lesz belőle.


Nehézség: közepes
Idő: kb. másfél óra (kézügyességtől függ) + hűlési idő
Adag: 6 tojás és 5 muffinforma lett ebből az adagból
Mosogatnivaló: kevés


Az alapötlet sajnos nem saját, de néhány dolgot konkretizáltam a receptben. Az eredeti itt található: http://www.mindmegette.hu/aszpiktojas.recept

No comments:

Post a Comment