2014/03/22

Vadas

Hozzávalók:
- 4 evőkanál olaj
- 8 szelet sertéscomb (kb. 1 ujjnyi vastag szeletek)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 sárgarépa
- 4 fehérrépa
- 2 babérlevél
- 300 gramm tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só
- bors
- víz

Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfolom. Minden oldalukat enyhén sózom, és frissen őrölt borssal szórom meg. A hagymát kockákra vágom, a répákat pedig meghámozom és félkörökre (vagy még kisebbekre, negyedekre) vágom. Egy nagyobb lábasban felhevítem az olajat, egy keveset párolom rajta a hagymát, és ráteszem a hússzeleteket, majd a szeletekre öntöm a répaféléket. Annyira öntöm fel vízzel, hogy éppen ellepje. Beleteszem a 2 babárlevelet, sózom, és lassú tűzön, fedő alatt főzöm míg a hús puhára nem fől. Ez nagyjából másfél óra. Ha puha a hús, kiveszem a répák közül a szeleteket, tálba teszem őket. Eltávolítom a babérleveleket, és botmixerrel sűrű szafttá turmixolom a répákat. Ha kész a szaft, visszateszem a tűzre. A tejfölben alaposan elkeverem az egy evőkanál lisztet, a szafthoz öntöm, elkeverem benne, és rottyanásig főzöm. Elzárom, és ráöntöm a hússzeletekre.
Házi szélesmetélttel tálalom.

Tipp:
Kicsit meg lehet bolondítani úgy, hogy miután a lábasba tettem a húst, 1 dl vörösbort öntök hozzá. Elfőzöm, és ezután teszem hozzá a zöldségeket, majd öntök rá annyi vizet, amennyi ellepi.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 2 óra (hámozással, vágással együtt)
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment