Hozzávalók:
- 200 gramm finomliszt
- 100 gramm hideg margarin
- 50 gramm porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 1,5 dl forralt bor
- 1 dl narancslé
- 1 evőkanál cukor
- 12 gramm zselatin
Először elkészítem a
tésztát. A lisztet és a hűtőből kivett margarint robotgéppel összedolgozom.
Hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és a tojás sárgáját, és
összegyúrom. Ha szépen összeállt, cipót formálok belőle, fóliával becsomagolom,
és legalább fél órára hűtőbe teszem, de egy éjszakára is lehet akár.
Míg hűl a tészta,
elkészítem a forralt bort. Az elkészült borból 1,5 dl-t egy lábasba
öntök, hozzáöntöm a narancslevet, édesítem a cukorral, és a zselatint is
beleszórom, így forralom kevergetés mellett, és további 1 percig zubogva forrni
hagyom. Lehúzom a tűzről, hogy hűljön.
A sütőt 180 fokra
melegítem, és lisztezett felületen kinyújtom a hűtőből kivett tésztát nagyjából 4-5 milliméter vastagra. Ha törne, nincsen semmi baj, nedves kézzel picit rásegítek, és akkor szépen ki lehet nyújtani.
Tetszőleges formákat szaggatok a tésztából, ügyelve arra, hogy mindegyik
formának legyen párja. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom a kiszaggatott
süteményt, és 9 percre a sütőbe teszem. Míg sül, újragyúrom a nyesedéket, és
szaggatom. Második sütésnél már jó meleg a sütő, úgyhogy 7-8 perc után már
megsül a linzer.
Hagyom kihűlni a
süteményeket, s közben ha teljesen meg van dermedve a forralt boros dzsem,
újramelegítem, és megvárom, hogy kenhető állagúra dermedjen, de ne legyen
darabos! Egy kanál segítségével a legjobb megkenni egy-egy süteményt, és
rátenni a párját. Hagyom száradni nagyjából egy órát, és tálalható is.
Tipp:
Érdemes jó minőségű bort forralni, mert hiába megy csak süteménybe, igencsak érződik, ha silány minőségű bort használunk.
Nehézség: közepes
Idő: kb. 1 óra (+állási idő)
Adag: amennyi a képen
látható
Mosogatnivaló: közepes
No comments:
Post a Comment