2017/12/22

Fehér csokis-kókuszos szaloncukor

Nem mondom, hogy nem vacakolós némelyest, de cserébe kétszer akkorát is készíthetünk, mint a bolti!

Hozzávalók:
- 1 dl víz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 100 gramm porcukor
- 200 gramm kókuszreszelék (minél finomabbra van reszelve, annál jobb)
- 100 gramm fehér csokoládé
- 250 gramm étcsokoládé

Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban felteszek vizet melegedni. Egy másik, kisebb lábasban az egy deci vizet is felteszem melegedni, hozzáöntöm a porcukrot és a vaníliás cukrot, alaposan elkeverem, és miután elolvadt még lassú tűzön forralom 1-2 percig. Ha megvan, elzárom a lángot, és a másik lábasra nézek, ami jó esetben már forr, és gőzölög. A lábasra teszek egy másik lábast, vagy egy fém tálat, beleöntöm a fehér csokit, és olvadásig kevergetem. 
A cukros szirupba fokozatosan adagolom a kókuszreszeléket, és elkeverem benne. Ha az összes kókuszreszeléket belekevertem, hozzáöntöm az olvasztott fehér csokit, jól elkeverem, letakarom, és egy órára hűtőbe teszem. 
Egy óra elteltével kiveszem a kókuszos tölteléket a hűtőből, és szaloncukor-formákat gyúrok belőle - amennyire a kézügyességem engedi. Sütőpapírral betakart tálcára teszem őket, és újabb egy órára hűtőbe teszem. Egy óra elteltével hasonlóan a fehér csokihoz: vízgőz felett felolvasztom az étcsokoládét, és bevonom az olvadt csokival a hűtőből kivett tölteléket. (A lenti videóval ellentétben, a csokit érdemes végig gőz fölött tartani, hogy megtartsa a folyékony állagot).
Ha megvan az összes szaloncukor becsokizása újabb egy órára a hűtőbe teszem, és ezután lehet csomagolni. Én ehhez karácsonyi csomagolópapírt használtam.

Tipp:
Tejcsokiba is lehet mártani, de akkor érdemes a porcukor mennyiségét picit csökkenteni, hogy ne legyen túl édes a végén.

Nehézség: közepes
Idő: kb. 4 óra, ebből 3 óra semmittevés
Adag: 25-30 nagyobb szaloncukor
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment