2016/10/14

Szilvás gombóc

Mindenkinek van egy szilvás gombóc receptje, amit a nagymamájától tanult. Ez az enyém.

Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 9 dkg zsír
- 8 szilva (én nagy, ringló szilvát használtam, ilyen szilvából ebből a mennyiségből 8 gombóc lesz)
- kb. 50 gramm zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olaj
- 5 púpos teáskanál cukor
- 1 fél teáskanál őrölt fahéj
- só

Elkészítés:
A krumplikat meghámozom, és enyhén sózott vízben felteszem főni. Ha puha a krumpli leöntöm róla a vizet, hozzáadom a zsírt, majd krumplinyomóval összetöröm. Ez a procedúra tökéletes arra, hogy a zsír is elolvadjon, és beledolgozódjon a krumpliba. Hagyom teljesen kihűlni a krumplit. Míg hűl érdemes megmosni, és kimagozni a szilvákat. Én úgy szoktam, hogy a ,,megadott vonal mentén” félbevágom hosszában a szilvát, és kiemelem a magot úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon. Azért jó, ha egyben van, mert úgy könnyebb lesz a végén gombócot formázni. Az 5 teáskanál cukrot összekeverem kb. fél teáskanál őrölt fahéjjal. Még van időm, úgyhogy elkészítem a morzsát. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat, rászórom a morzsát, és folyamatosan kevergetve 4-5 perc alatt, közepes lángon zsemlebarnára pirítom. Fontos a folyamatos kevergetés, mert pillanatok alatt képes odaégni. Ha kész, elzárom a lángot, és le is veszem, hogy nehogy a maradék hő még égessen rajta. Ha teljesen kihűlt a krumpli hozzászórom a lisztet, és eldolgozom benne úgy, hogy nyújtható tésztát kapjak. Ekkor felteszek egy nagyobb lábas sós vizet melegedni. Míg melegszik, lisztezett felületen nagyjából fél centiméter vastagra nyújtom a tésztát. Egy szilvát a tésztára rakok, és belövöm, hogy nagyjából mennyi tészta kell ahhoz, hogy becsomagoljam. Egy ringlónak 10x10 centis négyzet biztos kell. 


A szilva belsejébe teszek egy teáskanál fahéjas-cukrot (érdemes a fahéjas-cukros tál felett, mert a felesleg kiszóródik) majd a vágott tésztarész közepére teszem. Felhajtogatom a tészta négy oldalát, a kezembe veszem, és alakítgatom, mint a hógolyót, majd gömb alakúra formázom, és lisztezett felületre teszem, míg a többi gombóc is készül. Ha minden jól megy, eddigre a vizem lobogva forr. Egy lyukacsos fém kanálra teszem egyenként a gombócokat, majd a vízbe rakom. Én egyszerre négy gombócot főzök, hogy ne ragadjon össze. 4 percig főzöm a vízben, utána megmozgatom őket, és láthatóan kevésbé vannak a lábas alján, úgyhogy egyenként kiveszem a gombócokat, leöblítem őket hideg vízzel, majd tálra szedem. Fontos, hogy nyugis legyen a csapvíz, ne túl erős, mert az ereje képes szétbombázni a gombócunkat. Ha az összes gombóc kifőtt, kézzel beleforgatom a morzsába, és porcukorral meghintve tálalom.

Videó:



Tipp:
Ha kisebb, nem ringló szilvát használunk, és ugyanígy 8 gombócot szeretnénk, akkor a tésztaadag felét is elég elkészíteni, mert kisebb szilvához ez rengeteg.


Nehézség: könnyű (tényleg!)
Idő: kb. két óra (ebben az is benne van, hogy a krumpli fő, és közben semmitteszek)
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment