Mindenkinek van egy szilvás
gombóc receptje, amit a nagymamájától tanult. Ez az enyém.
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 9 dkg zsír
- 8 szilva (én nagy, ringló
szilvát használtam, ilyen szilvából ebből a mennyiségből 8 gombóc lesz)
- kb. 50 gramm zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olaj
- 5 púpos teáskanál cukor
- 1 fél teáskanál őrölt fahéj
- só
Elkészítés:
A krumplikat meghámozom, és
enyhén sózott vízben felteszem főni. Ha puha a krumpli leöntöm róla a vizet,
hozzáadom a zsírt, majd krumplinyomóval összetöröm. Ez a procedúra tökéletes
arra, hogy a zsír is elolvadjon, és beledolgozódjon a krumpliba. Hagyom
teljesen kihűlni a krumplit. Míg hűl érdemes megmosni, és kimagozni a
szilvákat. Én úgy szoktam, hogy a ,,megadott vonal mentén” félbevágom hosszában a
szilvát, és kiemelem a magot úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon. Azért jó, ha
egyben van, mert úgy könnyebb lesz a végén gombócot formázni. Az 5 teáskanál
cukrot összekeverem kb. fél teáskanál őrölt fahéjjal. Még van időm, úgyhogy
elkészítem a morzsát. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben felhevítek egy
evőkanál olajat, rászórom a morzsát, és folyamatosan kevergetve 4-5 perc alatt,
közepes lángon zsemlebarnára pirítom. Fontos a folyamatos kevergetés, mert
pillanatok alatt képes odaégni. Ha kész, elzárom a lángot, és le is veszem,
hogy nehogy a maradék hő még égessen rajta. Ha teljesen kihűlt a krumpli
hozzászórom a lisztet, és eldolgozom benne úgy, hogy nyújtható tésztát kapjak. Ekkor
felteszek egy nagyobb lábas sós vizet melegedni. Míg melegszik, lisztezett
felületen nagyjából fél centiméter vastagra nyújtom a tésztát. Egy szilvát a
tésztára rakok, és belövöm, hogy nagyjából mennyi tészta kell ahhoz, hogy
becsomagoljam. Egy ringlónak 10x10 centis négyzet biztos kell.
A szilva
belsejébe teszek egy teáskanál fahéjas-cukrot (érdemes a fahéjas-cukros tál
felett, mert a felesleg kiszóródik) majd a vágott tésztarész közepére teszem.
Felhajtogatom a tészta négy oldalát, a kezembe veszem, és alakítgatom, mint a
hógolyót, majd gömb alakúra formázom, és lisztezett felületre teszem, míg a
többi gombóc is készül. Ha minden jól megy, eddigre a vizem lobogva forr. Egy
lyukacsos fém kanálra teszem egyenként a gombócokat, majd a vízbe rakom. Én
egyszerre négy gombócot főzök, hogy ne ragadjon össze. 4 percig főzöm a vízben,
utána megmozgatom őket, és láthatóan kevésbé vannak a lábas alján, úgyhogy
egyenként kiveszem a gombócokat, leöblítem őket hideg vízzel, majd tálra
szedem. Fontos, hogy nyugis legyen a csapvíz, ne túl erős, mert az ereje képes
szétbombázni a gombócunkat. Ha az összes gombóc kifőtt, kézzel beleforgatom a
morzsába, és porcukorral meghintve tálalom.
Videó:
Videó:
Tipp:
Ha kisebb, nem ringló szilvát használunk, és ugyanígy 8 gombócot szeretnénk, akkor a tésztaadag felét is elég elkészíteni, mert kisebb szilvához ez rengeteg.
Nehézség: könnyű (tényleg!)
Idő: kb. két óra (ebben az is
benne van, hogy a krumpli fő, és közben semmitteszek)
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: sok
No comments:
Post a Comment