A ,,nem rakott krumpli" fedőnév azért született, mert tulajdonképpen azonos ízeket kapunk a rakott krumpliéhoz, hisz gyakorlatilag minden hozzávaló megegyezik a rakott krumpliéval, de mégis annyi változatosság van benne, hogy ez: nem rakott krumpli...
Hozzávalók:
- 5 darab közepes, vagy nagyobb krumpli
- 10 dkg kolbász
- 2 db főtt tojás
- egy kisebb doboz tejföl (140-150 gramm)
- só
- egy kevés vaj
- reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzöm úgy, hogy meg legyen főve, de ne essen szét. Míg fő, a tojásokat is keményre főzöm. Ha készen vannak a krumplik, kiveszem a vízből, meghámozom, lefektetem, és a felém eső részt egy teáskanállal kivájom. A legegyszerűbb úgy, hogy egy evőkanálnyi nagyságú lyukat körbejelölök a kiskanállal, és a vonal mentén kiszedem a tartalmát nagyjából egy centi mélyen. A kiszedett krumplit egy tálba teszem, és villával összenyomkodom.
A kolbászt meghámozom, és amennyire lehet, felkockázom, majd a tálban lévő krumplihoz adom. A tojásokat meghámozom, felkockázom, és mehet ez is a krumplihoz és a kolbászhoz. Hozzákeverem a tejfölt, hogy jó krémes legyen, sózom is egy picit (ér kóstolni).
Egy tűzálló tálat kikenek vajjal, belefektetem a krumplikat, majd a krémet egyenletesen eloszlatom a mélyedésekben (jó púposra akár) és a tetejére ízlés szerint reszelt sajtot szórok.
A sütőt 200 fokra kapcsolom, rögtön beteszem a krumplikat, és addig sütöm őket, míg a sajt aranybarnára nem olvad. Ez nagyjából fél óra.
Tipp:
A tetejére még lehet tenni tejfölt, ha úgy kívánja az ízlés.
Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra
Adag: én egy darabtól jól voltam, de egy férfiember kettőt is megeszik
Mosogatnivaló: közepes
No comments:
Post a Comment