2016/10/04

Sütőtökös rizottó

Hozzávalók:
- 1 sütőtök (500-600 gramm)
- 200 gramm rizottó rizs
- 6 dl csirke alaplé
- 70 gramm reszelt parmezán sajt
- 3 evőkanál (olíva)olaj
- 1 teáskanál zsálya
- 40 gramm hideg vaj
- 1 dl fehérbor (opcionális)

Elkészítés:
6 dl vizet felteszek melegedni, és beleteszek egy leveskockát. Míg el nem olvad a vízben a kocka a tököt félbevágom, kikaparom a magjait, majd meghámozom, és felkockázom. Ez a legutálatosabb része az egész folyamatnak. Mire végzek bőven elzárhatom az alaplé alatt is a lángot.
Egy nagyobb fedeles serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítek. Beleszórom a zsályát, picit ropogósra pirítom, majd kikaparom a serpenyőből, és félreteszem. Ugyanebbe a serpenyőbe teszem a felkockázott sütőtököt, öntök alá nagyjából fél deci vizet, majd letakarom, és közepes lángon megpárolom. Fontos nézni közben, mert gyorsan képes párologni a víz. Ha párolog, mindig pótlom egy kicsit.
Míg a tök készül egy lábasba öntök két evőkanál olajat, hozzáöntöm a 20 dkg rizottót, és nagyjából üvegesre hevítem. Hozzáöntöm a bort, elkeverem, és főzöm vele egy-két percig, majd fokozatosan, merőkanalanként adagolom hozzá az alaplevet úgy, hogy pont ellepje. Kevergetem, és alacsony lángon főzöm. Gyakran nézek rá, és amint fogyna az alaplé, úgy pótolom addig, míg el nem fogy. Ez nem egy gyors folyamat, ezalatt nagyjából a tök is elkészül. 1/5 részét félreteszem, a maradékot összeturmixolom, majd hozzákeverem az immáron kész, puha rizshez. 
Az előre elkészített zsályát, a reszelt parmezánt és a hideg vajat elkeverem benne úgy, hogy a vaj felolvadjon, majd elzárom, és lefedve hagyom hűlni 2-3 percig.
Én külön nem sóztam, mert az alaplé sós, és a parmezán is elég karakteres, de akinek hiányzik a só, csak bátran.

Tipp:
Jelentősen csökkenthető a mosogatnivalók száma, ha sütőben készül a tök - nem gondolnám, hogy radikálisan változtat az ízén.


Nehézség: könnyű
Idő: 1 óra
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: sok

A recepten picit változtattam, egyébként innen van: http://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-rizotto

No comments:

Post a Comment