Nászútra mindenképpen
olyan helyre szerettünk volna menni, ahol jó borokat lehet inni. Villányt választottuk,
és milyen jól tettük! Ilyen jókat régen ettünk és ittunk! A Bock Ermitage-ban
szálltunk meg, és itt is vacsoráztunk mindkét nap, egybekötvén némi (?)
borozással.
Amint beültünk, és
választottunk a menüből, kérdés nélkül, ingyen kaptunk egy üveg rosét, ami
meglepő volt számomra, hisz még sosem ittam, pedig milyen jó! Kaptunk továbbá
szőlőmagos kenyeret szőlőmagolajjal, amiben fekete vulkáni só csücsült.
Érdekes volt mindkettő, hisz nem is hallottam még ilyenről, hogy szőlőmagolaj,
ami természetesen köszönő viszonyban nem volt az étolajjal, de még az
olívaolajjal sem. Sajtokhoz, illetve ilyen szőlőmagos kenyér jellegű tunkoláshoz ajánlják, és
ehhez kiváló is! Nagyon jól elvoltunk a roséval és ezzel a finomsággal, míg
hozták a főételt.
Az én ételem ropogós
kacscomb volt, májával, kajszibarack mártással, feketeribizlis pürével. A menü
szerint ehhez a Hárslevelű bor ajánlott, úgyhogy ebből is kértem hozzá egy
decit, hogy teljes legyen az élmény, meglepetésemre azonban vörösbort kaptam
hozzá, az újításnak számító Bock and Roll nevű bort, s a pincér szerint jobban
is jártam ezzel. Nem tudom, jobban jártam-e, de tény, hogy nagyon finom volt,
és ment a kacsához. A kacsáról, és az egészről csak áradozni tudok. A comb puha
volt, szaftos, mellé a barackmártással együtt lenyűgöző volt, és a krumplipüré is
annyira puha volt és krémes, hogy ájulat, a májról nem is beszélve! Kaptam
mellé három kis fasírtgolyó-szerűséget, ami ugyan önmagában finom volt, viszont
rontotta az összképet, egyáltalán nem ment a fokhagymás íz ehhez az édes
kacsás-barackhoz, úgyhogy hagytam is, a pincér is mondta, hogy hát igen,
régebben cékla volt hozzá, ami szerinte is jobb volt. Úgyhogy nálam ez az étel
abszolút telitalálat és csoda, még a könnyem is kicsordult a gyönyörtől.
Másik főételünk a ,,Serpenyős
Fledermaus rántva, amivel szeretnéd”. Fogyasztója krumplipürével szerette
volna, s milyen jól tette, ő is részesedhetett az isteni krémes krumpliból! A
fledermaus nem más, mint a ,,bőregér” és a húsnak a leírások szerint kitárt
denevérszárnyhoz kell hasonlítania. Nem hasonlít rá (vagy csak megbuknék a Rorschach teszten), de részletkérdés, ugyanis
fogyasztója szerint rendkívül finom volt. A hozzá ajánlott Kékfrankos nagyon
jól passzolt hozzá, hisz nem volt tolakodó íze, kellemesen csúszott a hús
mellé.
Ezzel teljesen jól elvoltunk
aznapra, de másnap este folytattuk, bár lazábbra vettük, kellett a hely a
bornak. Este 6 órakor percre pontosan kezdődött a pincelátogatás, s habár a
sommelier állítása szerint ehhez nem szokott borkóstolás tartozni, most mégis kóstolhattunk. Eszméletlen mennyiségű és nagyságú hordókat láttunk, újakat és régieket,
franciát, és magyart.
Úgynevezett trezorok is
találhatók a pincében, ahol cégek, vagy akár magánszemélyek is bérelhetnek
helyet, hogy tárolják a boraikat (vagy bármi mást, de természetesen bor volt a
trezorokban).
Az alant látható a folyosón (ha
emlékeim nem csalnak) 1600 hordó van, és hossza jóval átmegy a szomszéd
telekre. Itt már jól voltam, ugyanis kóstolónak 2014-es Syraht kaptunk, ami
fantasztikus volt, az est fénypontja. Repetázni is lehetett, mert maradt még
ott, ahonnan az első adag jött, úgyhogy két pohár bor hamar lecsúszott, ami
nekem már elég az üdvösséghez.
A pince után felmentünk,
ezúttal bent fogyasztottunk, mert kint hűvös volt (kifogtuk a 17 fokos nyári
meleget). Rendeltünk sajtokat, pontosabban törkölyben és szőlőmagolajban pácolt
vegyes sajtokat citromkompóttal. Ugyan nem tűnt soknak, eszméletlen mennyiségű
sajt volt, alig akart fogyni, bárhogy igyekeztünk. Volt köztük füstölt, édes,
és egy semleges sajt is, jól mentek a borokhoz.
Rendeltünk továbbá
,,fűszeres húsos kenceficét”, amihez kenyér és lilahagyma is járt – utóbbi a legnagyobb
örömömre. Ezeket fogyasztottuk az ajándék rosé és szőlőmagos kenyér mellé, és
nagyon ment a kencefice a szőlőmagos kenyérhez. Nem tudom, miből készült, de
isteni volt.
Ha nem lett volna elég a
borból, megkóstoltuk a Bock Capellát, amiről több helyről is hallottuk, hogy
hát az olyan jó, hogy nagyon, és ez az árán is meglátszik, de egyszer élünk, és
nászúton is egyszer vagyunk, miért ne próbáljuk ki?! Nem volt rossz, sőt, de lehet, hogy túl sokat
vártam tőle. Ahogy ittam, úgy lett egyre jobb, csak hamar elfogyott az a fél
deci (hisz elosztottuk az egy decit).
Összességében csak jókat
tudok mondani, mind a kiszolgálásról, mind az ételekről, és a borokról.
Fantasztikus gasztrotúra volt.
Étel/Ital: kiváló
Kiszolgálás: udvarias, informatív
Árak: picit húzósak, de megéri az utolsó fillérig
Én úgy szeretem ezeket a bejegyzéseidet!!!!
ReplyDelete