2016/08/05

Gombával töltött tök

Hozzávalók:
- 1 db tök (kb. fél kiló)
- 1 evőkanál vaj
- 2 szikkadt zsemle
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 gramm gomba
- 1 negyed csokor petrezselyem
- 75 gramm reszelt trappista vagy cheddar sajt
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás 
- 1 tojás sárgája
-150 gramm tejföl
- só

Elkészítés:
A zsemléket kevés langyos vízbe áztatom, s míg ázik megtisztítom, és felkockázom a hagymát, és a fokhagymagerezdeket. A gombákat meghámozom, összevágom, majd a vöröshagymát a felhevített olajba teszem párolódni. Nem sokkal később ráöntöm a gombákat, és amikor már majdnem puha hozzáteszem a fokhagymát és az összevágott petrezselymet is. Elzárom, és amíg hagyom hűlni, nekiállok a töknek!
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tök végeit levágom, majd meghámozom. Széltében félbevágom a tököt, a magokat egy kanál segítségével kivájom, és 3-4 centiméter vastag karikákra szelem a tököt.
Egy tepsit kikenek vajjal, és belesorakoztatom a szeleteket. Én ehhez egy kicsi, 22 centiméter átmérőjű tortaformát használtam, amibe pont, szorosan belefértek a szeletek.


Visszatérek a kellően kihűlt töltelékhez: hozzáadom a jól kinyomkodott zsemléket, egy tojást ütök bele, beleszórom a sajt felét, sózom, és alaposan összedolgozom, és végül elosztom a tökökben.
A másik tojás sárgáját elkeverem 150 gramm tejfölben, hozzáadom a maradék sajtot, sózom, majd egyenletesen ráöntöm a töltelékes tökök tetejére.


Beteszem az előmelegíttet sütőbe. Addig sütöm, míg szépen rápirul a sajt a töltelékre, ez úgy 40 perc.

Tipp:
Habár így is nagyon finom, egy paradicsomos mártással is feldobhatom a tököket. Ehhez 100 gramm tejfölt egy kisebb lábasban meglangyosítok, és beleteszek egy teáskanál paradicsompürét. Alaposan elkeverem, majd tálaláskor a tökökre csurrantok belőle.



Nehézség: könnyű
Idő: kb. 70 perc (sütéssel együtt)
Adag: a képen látható, legalább 2
Mosogatnivaló: közepes

A recept a Lajos Mari Konyhája magazin 2015/2. számában található recept felhasználásával készült. 

No comments:

Post a Comment