Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 250 vaj
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál só
- 8 dkg sajt (trappista a legegyszerűbb)
- 1 tojás
- nagyszemű só
- tökmag
- darálatlan mák
- lenmag
Elkészítés:
Elkészítem a tésztát: a lisztet összegyúrom a szobahőmérsékletű vajjal, majd hozzáadom a vizet, az ecetet, a sót, és a reszelt sajtot, s ezekkel is jól összegyúrom. Folpackba csomagolva hűtőbe teszem, s egy éjszakán át bent hagyom. Másnap kiveszem, 10-20 percet hagyom szobahőmérsékleten akklimatizálódni egy kicsit.
Lisztezett felületen nagyjából 8 mm vastagra nyújtom a tésztát, és pogácsaszaggatóval kiszaggatok pár kört, s ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd lekenem egy felvert tojással.
Nyúlfül alakokat vágok késsel a tésztából, és a már kiszaggatott körökre teszem fül gyanánt.
A tésztából egy darabot picit vékonyabbra nyújtok, s innen gyűszűvel szaggatok köröket. A gyűszűt lisztbe mártom a szaggatások előtt, majd ha magától nem jön picit megütögetem, és így kijön belőle a tészta. Nyulanként két ilyen gyűszűs karika kell, amiket ráhelyezek a tojással lekent pogácsákra, ,,arc-tájékra".
Ezeket is lekenem tojással, s jöhet a díszítés: a mákszemeket a kis pofikba nyomkodom, egy-egy tökmagot teszek a szemeknek. A fogakat kétféleképpen próbáltam, nagyszemű sót is lehet odarakni, de szezámmagot is. Az orrhoz lenmagot használok.
Kísérleteztem azzal, hogy hosszában félbevágom a tökmagot, így még kacsintós nyuszit is lehet csinálni.
A fülekkel is lehet kísérletezni, különböző állásokba rakva őket.
Rettentőmód időigényes, úgyhogy érdemes néha újra rámenni a tojással azt amin éppen dolgozunk, mert mire odajutunk már rég beszívta a kezdeti lekenést.
Ha az utolsó pár darabnál járok előmelegítem a sütőt 180 fokra, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Tipp:
Egyedül egy egész délutánt is kitesz, úgyhogy ha egy mód van rá érdemes bevonni a családot, mert úgy viszont jó móka! Az egyik szaggat, a másik összerak, a harmadik díszít, és a negyedik-ötödiknek is lehet feladatot adni. Viszont nagyon aranyosak, és finomak, úgyhogy megéri!
Nehézség: közepes (nehéznek nem mondanám, de koncentráció, és türelem kell hozzá)
Idő: 2-3 óra (plusz a tésztának egy éjszaka a hűtőben)
Adag: kb. 40 darab nyuszi
Mosogatnivaló: kevés
A recept és az ötlet innen van: http://www.nosalty.hu/recept/husveti-nyuszi-pogacsa
No comments:
Post a Comment