2016/03/12

Kacsacombok vörösboros áfonyamártással

Hozzávalók:
- 4 kacsacomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 13 dkg sárgarépa
- 1 nagyobb hagyma (kb. 10 dkg)
- 1 dl alaplé (vagy 1 dl víz, hozzá egy fél leveskocka)
- 2 púpos evőkanál paradicsompüré
- 2 dl vörösbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál mustár
- 200 g áfonyalekvár

Elkészítés:
A kacsacombokat mindkét oldalon több helyen hosszában bevágom, hogy könnyebben kisüljön a zsír. Egy nagyobb lábasban felhevítem a két evőkanál olívaolajat, ráteszem a combokat, és alacsony lángon, néha megfordítva kisütöm belőlük a zsírt. Ennek ideje comb-függő, de 30-40 perc alatt ki kell sülnie minden zsírnak. Míg sülnek a kacsacombok a répát kockákra vágom, és felteszem főni 1,5 dl vízben amihez teszek egy fél leveskockát. (Érdemes picit több vizet tenni arra az esetre, ha elpárologna).
Ha kisül a zsír a kacsacombokat átrakom egy alufóliával kibélelt tepsibe.


Letakarom a combokat, és nekiállok a szósznak.
A hagymát kockákra vágom, a fokhagymát karikákra, és rádobom őket a kacsából kisült zsírra. Párolom egy kicsit a hagymaféléket, majd hozzáadom a főtt répát, az alaplevet, a paradicsompürét, a vörösbort, a mustárt, és az áfonyadzsemet, majd összefőzöm. A sütőt 180 fokra kapcsolom. A mártást összeturmixolom, ráöntöm a kacsacombokra, letakarom alufóliával, és beteszem a sütőbe. 90 perc alatt készre sütöm.
Krumplipürével tálalom.

Tipp:
Érdemes egy óra sütés után már nézni, mert sütőfüggő is lehet, hogy mennyi idő alatt van kész.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 és fél óra
Adag: 4
Mosogatnivaló: közepes

1 comment: