2015/11/06

Sütőtökös pogácsa

Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csapott teáskanál só
- 12,5 dkg reszelt sajt (valami karakteresebb, mondjuk cheddar vagy gouda)
- 1 dl tejföl
- 250 gramm sütőtökpüré
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojás

Elkészítés:
A nyers sütőtök legyen kb. 270 gramm, mert a héja és az elpárolgó víz miatt nem árt, ha kicsit több a megadott mennyiségnél. 180 fokos sütőbe teszek kb. 270 gramm sütőtököt és nagyjából egy óra alatt megsütöm. 
Ha jó puha a tök kiveszem a sütőből, hagyom hűlni, majd lehúzom a héját. Kisebb darabokra vágom a tököt, tálba szórom és krumplinyomóval összetöröm.
A lisztet egy nagyobb tálban összekeverem a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt, a sütőtökpürét és a vajat. Alaposan összegyúrom őket, igény esetén még szórok hozzá egy kis lisztet. Ha nincs idő rögtön elkészíteni hűtőbe tehető, de rögtön nyújtva is működik.
Nagyjából 1 centi vastagra nyújtom a tésztát, keresztben finoman bevágom a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, tetejüket lekenem egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm a pogácsákat 20-25 percig.

Tipp:
A nyers tésztába lehet gyúrni őrölt borsot is.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra + 1 óra sülési idő a töknek
Adag: a képen látható kb. kétszerese
Mosogatnivaló: közepes


A recept a link alapján készült.

No comments:

Post a Comment