2015/11/21

Fehércsokis-narancsos sajttorta

Hozzávalók:
- 42 dkg édes keksz
- 17 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 75 dkg mascarpone
- 2,8 dl tejszín
- 2 tasak habfixáló
- 3 evőkanál porcukor
- 10 dkg fehércsoki
- 7 dl narancslé
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál cukor

Elkészítés:
A 42 dkg kekszet összetöröm. A legegyszerűbben ezt úgy oldom meg, hogy zacskóba teszem és a húsklopfoló lapos felével, illetve a lapos fél szélével alaposan összetöröm a kekszeket. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok, de átlagban akkor jó, ha morzsás. Ha nem túl kemény a keksz akkor hamar meglesz.


A vajat hozzáadom a kekszmorzsához és belegyúrom. Bármilyen nehéz utána lemosni, érdemes kézzel rámenni, mert így a leghatékonyabb. Ha készen van fogok egy 26 centiméteres kapcsos tortaformát és szépen belenyomkodom a vajas kekszet úgy, hogy minél egyenletesebb legyen.


Egy lábasban felteszek melegedni 5 narancslevet és a maradék 2 dl-ben elkeverem a két tasak vaníliás cukrot és az egy evőkanál cukrot, majd amikor már mozgolódik a narancslé a lábasban hozzáöntöm a maradék 2 decit és megfőzöm, mint egy pudingot: addig kevergetem míg be nem sűrűsödik. Ha megvan elzárom a lángot és hagyom hűlni.

Egy lábasban vizet forralok, majd ha forr fölé rakok egy másik lábast úgy, hogy ne érjen bele a vízbe, és vízgőz fölött megolvasztom a 10 dkg fehér csokoládét. Egy nagyobb tálba borítom a mascarponét, hozzáadom a porcukrot és a felolvadt fehércsokit majd krémesre keverem. A keverés úgy lesz könnyebb ahogy a mascarpone felveszi a szoba hőmérsékletét. Ha megvan, a tejszínt felverem a két zacskó habfixálóval és óvatosan hozzákeverem a mascarponés-fehércsokis krémhez. A krémet a vajas-kekszre teszem és szépen elsimítom rajta. Ha minden jól megy eddigre a pudingos narancslé langyosra hűlt, így azt is beöntöm a krém közepére, és hagyom, hogy elterüljön a krémen. Egy éjszakára hűtőbe teszem, s másnap fogyasztom.

Tipp:
Fehér desszertborral még istenibb, hiszen kiváló összhangban van a savanykás narancsos íz a szintén savanykás borral.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra + hűlési idő
Adag: 8 normál méretű szelet
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment