2015/09/02

Rakott kel

Igazi klasszikus.

Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta (kb. 70 dkg)
- 40-50 dkg darált hús
- 1 közepes fej hagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- egy marék rizs
- 2 kis pohár tejföl
- só

Elkészítés:
A kelkáposzta külső leveleit leveszem, a maradék káposztát megmosom. Ujjnyi vastag szeletekre vágom, lábasba teszem, s annyi vizet öntök rá, hogy félig ellepje a káposztát. Sózom, és puhára főzöm. Ha feltettem a káposztát, a megtisztított hagymát apró kockákra vágom majd az olajon üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, rádobom az egy teáskanál pirospaprikát, elkeverem, rádobom a darált húst is, majd visszateszem a tűzre és addig kevergetem, míg be nem barnul a hús. Ha bebarnul picike vizet öntök rá, sózom, és fedő alatt alacsony lángon puhára főzöm. Felteszem főni a rizst is.
Ha minden puhára főtt veszek egy jénai tálat (az enyém 28x19 centis) és elkezdem rakni a rétegeket: elsőként a leszűrt kelkáposzta, majd rárendezem a főtt rizst. Erre jön a főtt darált hús, majd a tetejére az ízlés szerint kent mennyiségű tejföl.
Sütőbe teszem, feltekerem a sütőt 180 fokra, és fél óra alatt készre sütöm.

Tipp:
A rizs nem egy vastag réteg, ha valaki vastagon szereti bátran rakjon két maréknyi rizst.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 2 óra
Adag: 4
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment