2015/08/21

Coca-Cola: A szakácskönyv

A könyv láttán nem tudtam, hogy az undor vagy az izgatottság fogott-e el. Lássuk be, nem szokványos egy édes buborékos italból ételt készíteni. Még ha így is esik, egész szakácskönyvet írni belőle felettébb szokatlannak tűnik, épp ezért vettem górcső alá.

A 128 oldalas kötet 70-ik oldalán kezdődnek maguk a receptek. Előtte a Coca-Cola történetébe kapunk betekintést: az ötletről, az üvegről, magáról a kóláról. Ezen kívül számos kép és reklámposzter kalauzul minket végig a kóla világsikerén.
A könyvben négy kategóriában találhatók receptek, bár nem azonos mennyiségben. Kólával feldobott leveseket, főételeket, desszerteket és italokat ajánl benne a szerző.

A könyv tagadhatatlan előnye, hogy minden ételnél található egy táblázat, amely részletezi, hogy egy-egy adag ételben mennyi energia, szénhidrát, és zsír van.



 Néhány fogásban még el is tudja képzelni az ember a kólát, például a „karamellizált hagyma” vagy a „barbecue szósz” érdekes lehet kólával, nem gondolnám, hogy ront rajta. Viszont hogy egy „olasz minestrone leves”-ben mit tesz a belevaló 2,5 dl kóla elképzelni nem tudom. Ugyanígy a „vegyes csilis bab” esetében, vajon az édeskés kóla íz annyira feldobja, hogy megéri kipróbálni vele?
A könyv meglepően sok húsételben használja a kólát, nem csak pácnak, mint a „Coca-Cola marinált steak”, hanem a „lazacos tészta” esetében is.

Érdekesség, hogy nem csak a hagyományos kólát ajánlják használatra, hanem a light és a zero „alfajokat” is. Vajon számít ez, vagy csak azért írják változatosra, hogy ne legyen olyan egyhangú?

Nem tartom a kólát ördögtől valónak, és vagyok annyira őrült, hogy kipróbáljak egy-két receptet a könyvből, azért nem feltétlenül az a gasztronómia csúcsa, ha kólát tesz az ember az ételbe. De lehet, hogy nincs igazam? Meglátjuk.

No comments:

Post a Comment