2015/05/10

Habos epertorta

Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
-  2 centiliter olaj
-  2 centiliter víz
-  fél csomag sütőpor


Az eperhabhoz:
- 40 dkg + 30 dkg eper
- 300 gramm joghurt
- 10 dkg cukor
- 300 g habtejszín
- 16 lap zselatin

Elkészítés:
Elsőként elkészítem a piskótát.
A hozzávalókat összeöntöm, amennyire lehet, csomómentesre keverem. Egy 26 cm széles kapcsos tortaformát vajjal és liszttel ,,bélelek", beleöntöm a tésztát, "folyásiránynak megfelelően" forgatom a formát hogy mindenhova jusson a tésztából. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd kiveszem, és hagyom hűlni.


Míg hűl a tészta elkészítem az eperhabot.
A tejszínhabot felverem és beteszem a hűtőbe. (Szükség esetén mehet bele egy tasak habfixáló).
Az eperpüréhez megmosom az epreket, zöldjétől leválasztom őket.  40 dkg epret akkorára vágok, hogy a turmix könnyedén vigye, a maradék 30 dkg epret pedig félbevágom és felhasználásig arrébb teszem.
A 40 dkg epret turmixgépbe teszem, és pürésítem, majd szitán átnyomkodom. (Sok lé fog összegyűlni a szita alatt, ez joghurttal összekeverve majd lefagyasztva kellemes nyári édességet jelent.) 
A 16 zselatinlapot egymásra helyezem egy tányér hideg vízben és hagyom állni.
Az átszűrt epret egy lábasba teszem, hozzáadom az 10 dkg cukrot és felmelegítem úgy, hogy forró legyen, de ne forrjon. 
Eközben a kihűlt tészta szélére teszem a már félbevágott 30 dkg epret. Ha marad belőle, vagy ha van plusz eper, mehet a tészta közepére is!


Míg elvagyunk az eprek rendezésével és némi mosogatással az eperpüré felmelegedett, és a zselatin is beszívta a vizet:


A zselatinból kinyomkodom a vizet, beleteszem a meleg cukros eperpürébe és addig keverem, míg a zselatin fel nem oldódik az eperben. 
Egy tálban hozzáadom a zselatinos eperpüréhez a joghurtot, jól összekeverem, majd óvatosan, adagonként hozzáforgatom a felvert tejszínhabot.
A kész eperhabot egyenletesen elrendezem a tésztán:


3-4 órára hűtőbe teszem a tortát, majd óvatosan leszedem a kapcsos szélét.

Tipp:
Mindenképpen érdemes betartani a leírt sorrendet. Az eredeti recept a ,,vegyünk egy jó előre kivajazott tepsit" elvét követte, úgyhogy ezen kihagyott teendőknek köszönhetően összeállt a zselatin, mire előkészítettem a dolgokat, ezért darabos kicsit, de ha az itt leírtak szerint, jó sorrendben cselekszünk egyenletes krémünk lesz.


Nehézség: közepes
Idő: kb. másfél óra + 3-4 óra hűlés
Adag: 8 szelet
Mosogatnivaló: sok


Az eredeti recept másmilyen tésztával van, és a teendők sorrendje is más: http://www.nosalty.hu/recept/epertorta-feher-csokis-piskotaval

3 comments:

  1. Sutok huszonsok eve 32 eves letemre. De mi az a folyasiranynak megfeleloen????

    ReplyDelete
    Replies
    1. A folyásiránynak megfelelően-t úgy próbáltam érteni, hogy folyós a tészta, de alapjáraton nem jut mindenhová úgyhogy kell kicsit mozgatni a tepsit körbe-körbe, hogy mindenhova jusson a tésztából.

      Delete