Hozzávalók:
- 1 teáskanál őrölt zsálya (vagy 3-4 zsályalevél)
- 20 g vaj
- 1 nagyobb, nem kőkemény körte
- 2 szál szárzeller
- 80 g dió
- 1 dl tej
- 150 g rokfort sajt (vagy márványsajt)
- 400 gramm tészta (orsó, vagy penne, akár színes tésztát is lehet használni)
- só
Elkészítés:
A körtét megmosom, meghámozom, összevágom majd felkockázom. A zellerszárakat megtisztítom, és vékonyan felkarikázom. Egy közepes méretű lábasban vagy serpenyőben felhevítem a vajat, 1 percig pirongatom rajta a zsályát, majd hozzáadom a felvágott körtét és zellert. Jól elkeverem és 10-15 percig fedő alatt párolom.
A tésztához sós vizet kezdek forralni, s ha felforr beleöntöm a tésztát, és puhára főzöm.
A diót kisebb darabokra vágom, és üres serpenyőben megpirítom nagyjából 5 perc alatt. Ha készen van a dió tálba csúsztatom, és hagyom hűlni.
Egy kisebb lábasban felmelegítem a tejet, belemorzsolom a sajtot, és kevergetve addig hevítem míg el nem olvad a sajt a tejben.
Ha minden elkészült leszűröm a tésztát, visszaöntöm a lábasba, hozzákeverem a körtés zellert majd a sajtmártást, és végül a diót.
Tipp:
Szedés után egy picit tejszínnel érdemes elkeverni tányéron belül, hogy kellemesen krémes legyen, ne száraz.
Nehézség: könnyű
Idő: kb. 30 perc
Adag: 4-5
Mosogatnivaló: erős közepes
A recept Lajos Mari oldaláról van: http://www.lajosmari.hu/recept/778/rokfortos-kortes--dios-penne
No comments:
Post a Comment