2015/05/24

Hamburger

Hozzávalók:
A zsemlékhez:
- 37.5 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 35 g cukor
- 20 g élesztő
- 25 g puha vaj
- 225 g natúr joghurt
- 2 tojás (egy a tésztába, egy a tetejére)
- szezámmag
A "töltelékhez":
- 500 dkg darált sertéshús
- 3+2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- salátalevél 
- sajt
- ketchup
- majonéz

Elkészítés:
A zsemlék hozzávalóit egy tálba teszem és alaposan összedolgozom. Igény szerint még adok hozzá lisztet, akkor jó, ha elválik a kezemtől és az edény falától. Ha jónak ítélem pici lisztet szórok a tészta tetejére, letakarom, és meleg helyen egy órán át kelesztem.
Egy óra elteltével lisztezett munkalapra borítom a tésztát, picit átgyúrom, hogy a tészta egyenletes legyen, majd 4 egyenlő részre osztom. Mind a négy részből próbálok zsemlét, "bucit" formázni.



Ha készen vannak a zsemlék, 180 fokra előmelegítem a sütőt. Míg melegszik, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a zsemléket, felverek egy tojást, és alaposan lekenem vele a bucikat. Ha megvan a kenés, ízlés szerint szezámmaggal szórom meg a zsömléket.


Ha előmelegedett a sütő berakom a zsemléimet, és 15 percig sütöm őket. 15 perc elteltével kiveszem és hagyom őket hűlni.

Míg hűlnek a a zsemlék elkészítem a húspogácsát.
A darált húst 3 evőkanál olajjal alaposan összedolgozom, négy egyenlő részre osztom, és elkezdem formázni. Rá kell érezni a pogácsa formára, a legegyszerűbb, ha fogok egy darabot, kilapítom, és körkörös mozdulatokkal lapítom felülről, és kerekítem oldalról.


Ha készen vannak a pogácsák, mint egy szelet húsnak mindkét oldalukat sózom és borsozom.
A serpenyőben felforrósítok 2 evőkanál olívaolajat és beleteszem a pogácsákat. Egy perc elteltével megnézem, kérgesre sült-e az egyik oldala, s ha megtörtént, megfordítom a pogácsát.


Ha a másik oldala is kérgesre sült, akkor nagyjából kétpercenként forgatom. 8-10 percig sütöttem a pogácsákat.
A sajtot többféleképpen lehet rátenni. Első, a ,,lapka sajt" verzió. Ehhez kiveszem a pogácsát az olajból, egy tányérra teszem, és rögtön ráteszek egy lapkasajtot, hogy ráolvadjon. Másik lehetőség, hogy az olajban sütöm a kész húst, rászórok a tetejére reszelt sajtot, 1 percig lefedem, és hagyom, hogy a sajt szépen ráolvadjon.


Míg lenyugszanak a pogácsák félbevágom a hamburgereket, és a pogácsák sütéséhez használt olajos húslében fél perc alatt felmelegítem a zsemléket.



Ha minden kész, már csak a hamburger összerakása van hátra! 
A zsemle alsó részére majonézt kenek, erre jön a hús, s vele a sajt, rá a saláta, erre a ketchup, majd a zsemle teteje.


Tipp:
A hamburger tölteléke, akárcsak a palacsintáé ízlés szerint variálható, tehető bele ezeken kívül paradicsom, uborka, hagyma, stb.


Nehézség: nehéz
Idő: másfél-2 óra
Adag: 4 megtermett hamburger
Mosogatnivaló: sok


A recept a Street Kitchenről van, jelentősen bonyolultabban, de bizonyára az ő verziójuk még ennél is jobb: http://streetkitchen.blog.hu/2015/03/09/6_adas_ze_fele_hamburger_es_dora_fele_cheesecake_brownie_irany_az_u_s_a




No comments:

Post a Comment