Hozzávalók:
- 0,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 30 dkg liszt (esetleg + 10 dkg)
- 12 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2,5 kávéskanál só
- 2 tojás (1 a tésztába, 1 a tetejére)
Elkészítés:
A fél dl tejet picit felmelegítem, beleteszem az egy kávéskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, letakarom, és nagyjából 15-20 perc alatt hagyom felfutni.
A lisztet összemorzsolom a vajjal, hozzáteszem a tejfölt, a sót, egy tojást, végül a felfuttatott élesztőt, és alaposan összegyúrom. Amíg ragad a tészta a kezemhez addig apránként adhatok még hozzá lisztet (legfeljebb 10 dkg plusz kellhet bele). Ha sima, és ragadásmentes a tészta letakarom, és 10 percig kelesztem.
Tíz perc után lisztezett felületen nagyjából 1-1,5 cm vastagra nyújtom a tésztát, majd hajtogatom: felülről lehajtom, majd lentről felhajtom, ezután oldalról az egyharmadát jobbról balra hajtom, a maradékot pedig aláhajtom.
Nagyjából így fog kinézni:
Letakarva pihentetem nagyjából 15 percig, újra kinyújtom, majd ismét hajtogatom. Ekkor nem pihentetem, hanem 2 cm vastagra nyújtom a tésztát, majd becsíkozom, ügyelve rá, hogy ne vágjam át.
Először hosszában:
Majd keresztben vágom:
Ezután egy pogácsaszaggatóval, vagy egy pohárral kiszaggatom a tésztát, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, s míg melegszik lekenem a pogácsákat egy felvert tojással. 20, legfeljebb 25 percig sütöm a pogácsákat.
Letakarva napokig finom puha.
Tipp:
A tetejére ha van rá igény mehet reszelt sajt, szezámmag, ki mit szeret, de önmagában is nagyon finom.
Nehézség: közepes
Idő: kb. 50 perc + 20 perc sütés
Adag: kb. 70 darab (pogácsaszaggatóval)
Mosogatnivaló: közepes
Az eredeti recept itt található: http://www.mindmegette.hu/vajas-tejfolos-pogacsa.recept
No comments:
Post a Comment