2014/07/04

Gazpacho

Igazi nyári leves a meleg napokra. Annak ajánlom, aki szereti a nyers zöldségeket.

Hozzávalók:
- 6-8 paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 2 paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- egy szelet szikkadt kenyér, vagy egy zsemle
- egy szelet pirított kenyér

Elkészítés:
A paradicsomokat egy lábasba teszem, és forró vizet öntök rá. Pár percet a vízben hagyom, leöntöm róla a vizet, és könnyűszerrel lehúzom a héját. Gerezdekre vágom a paradicsomot (én a zöld ,,csumáját" is ki szoktam szedni) és egy keverőtálba öntöm a kifolyt levével együtt.
A kígyóuborkát és a paprikát is kisebb darabokra vágom, és hozzáöntöm a paradicsomhoz. Így teszek a hagymákkal és a fokhagymával is, ezt is a tálba öntöm. Ha megvannak a zöldségek, sózom, és ízlés szerint borsozom őket, s a szikkadt kenyeret hozzámorzsolom, összeforgatom, és állni hagyom. 
5-10 perc állás után botmixerrel addig tördelem a zöldségeket, míg folyékony állagú narancssárgás krémet kapok. Turmixolás közben fokozatosan hozzáöntöm az olívaolajat.
Ha kész, hűtőbe teszem, és hidegen fogyasztom. Tálaláskor pirított kenyeret készítek hozzá.

Tipp: 
Ecettel is lehet ízesíteni, ha valakinek az hiányzik, továbbá a paradicsom kivételével minden zöldségből félre lehet tenni levesbetétnek.


Nehézség: könnyű
Idő: 20 perc + hűtési idő
Adag: 4 tányér
Mosogatnivaló: kevés


Az eredeti recept innen származik: http://divany.hu/alapkonyha/2013/07/10/gazpacho_hideg_leves_forro_napokra/

No comments:

Post a Comment