2014/07/20

Sárgabarack lekvár

Hozzávalók:
- 4200 gramm sárgabarack (tisztán, mag/héj nélkül, úgyhogy marad nagyjából 4 kg)
- 1 Dr Oetker dzsemfix szuper
- 56 dkg kristálycukor
- szalicil
- 5 darab 7,5 dl-es befőttes üveg

Elkészítés:
A barackokat leforrázom, és megpucolom őket, eltávolítom a magjukat. A tiszta barackot egy nagyobb lábasban botmixerrel összeturmixolom, és fél óráig alacsony lángon néha megkeverve főzöm. Sajnos képes nagyon durrogni, úgyhogy a közelben kell maradni, és ténylegesen megkeverni néha.
Miközben fő, a befőttes üevegekbe teszek egy-egy késhegynyi szalicilt, és forró vízzel kiöblítem őket. (Aki még biztosabban akar sterilizálni, tepsiben vizet forralhat, beleállíthatja az üvegeket, és így öntheti majd a lekvárt hogy az üvegek a forró vízben állnak. De a szaliciles mosásnak is elégnek kéne lennie.)
A cukrot elkeverem a dzsemfix porral, és ha letelt a fél óra főzés, a lekvárhoz öntöm a cukros fixet, és forralásig kevergetem, majd továbbra is kevergetve főzöm még 2-3 percig. Habár a dzsemfixre nem ez van írva, hogy el kell keverni a cukorban, de a tapasztalat szerint ezzel a módszerrel nem lesz darabos a lekvár az állás során.
A lekvárt a legkisebb lángon forrásponton tartom a 2-3 perc főzés után is, eközben és egy-egy merőkanállal teszek az üvegekbe - így tartva a fokozatosságot, és nem fog szétdurranni az üveg.
Ha megtelnek az üvegek, mindegyik tetejére szórok egy késhegynyi szalicilt, és jó szorosan rájuk tekerem a tetejüket. Az előre bekészített paplanba szorosan egymás mellé teszem őket, és jól betakargatom (dunsztolom). 
24 órával később megnézem, ha kihűlt, akkor fogyasztható. Felbontás után hűtőben tárolandó.

Tipp:
Ez a picit folyósabb változat. Aki sűrűbben, kenhetőbben szereti, a hámozás után szűrje le a barackot, hagyjon időt, hogy lecsöpögjön róla lé, és ezután álljon neki főzni.


Nehézség: könnyű
Idő: a hámozást leszámítva kb. 40 perc + 24 óra dunsztidő
Adag: 5 darab 7,5 dl-es üveg
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment