2014/05/23

Hello Kitty - Ínyenc szakácskönyv

Hello Kitty figuráját mindenki látta már. Megmondom őszintén, volt némi előítéletem a könyvvel kapcsolatban, de azt kell mondjam, nagyon pozitívan csalódtam.

A Hello Kitty – Ínyenc szakácskönyv című könyvet 2012-ben adták ki Magyarországon. A keményfedeles kötet rendkívül igényes designnal készült, színes és figyelemfelkeltő címeket, mintákat használva.

11 fejezetből áll. E fejezetek igen széles skálán mozognak, kezdve a hagyományos “leves”, és ,,tészták és pizzák” kategóriától a ,,vegáknak” illetve ,,rizses fogások” kategóriákig.


A könyv elsősorban gyerekeknek íródott, hiszen rögtön azzal indít, hogy mindig legyen felnőtt segítség, legyen tiszta a kéz és a munkafelület, de a felnőttek számára sem unalmasak a benne található étkek.

Habár a receptek a német kiadású Hello Kitty magazin alapján lettek összeválogatva, nem úgy jártam vele, mint Gordon Ramsay könyvével, hogy képtelenség beszerezni a hozzávalókat, hiszen minden alapanyag megvásárolható itthon (ha a sarki boltban nem is, egy nagyobb üzletben biztosan.) 

Külön tetszik, hogy ha a hozzávalóknál azt írja ,,1 üveg koktélvirsli”, nem hagy kétségek között, hogy kisebb vagy nagyobb kiszerelésűt vegyek, hanem zárójelben feltünteti, hogy súlyra mennyinek felel meg az adott mennyiség. 

Természetesen vannak benne receptek, amik leginkább helykitöltő szerepet foglalnak el, mert nem kell hozzájuk különösebb tudomány, így a turmixok és a szendvicsek, de a többi recept tényleges újdonság még felnőtt szemmel is. A ,,penne paradicsommártással” nem szúrja ki a szemünket azzal, hogy főzd meg a pennét, és önts rá ketchupot, hanem megvan a menete annak, hogyan kell elkészíteni a paradicsommártást. 



Hasznos összeállítás van a tésztafélékről is, ami véleményem szerint örök emlék is lehet, mert el tudom képzelni, hogy a gyermek mindig emlékezni fog, hogy ebből a könyvből tanulta meg megkülönböztetni a tésztákat.



Hasonló tanító jellegű képek vannak továbbá különböző salátafajtákról is úgy mint a ,,fejes saláta” vagy a ,,radicchio saláta”. A “saláták” kategóriában szentel egy oldalt négy különböző salátaöntetnek is, megismertetvén a kis szakácsokat egy-egy saláta elkészítésének számos módjával. További hasznos rovat a “Jó tudni” nevezetű, ahol különböző érdekes tényekkel lehet megismerkedni, úgy mint milyen is a mascarpone, illetve honnan ered a kuszkusz. Hasonló funkcióval bír a “Tipp”-et adó fülecske, ami megjelenik pár receptnél. Például a “Sajtos rizibizi” nevű ételnél azt a tippet kapjuk, hogy milyen típusú könnyen olvadó sajtot érdemes használni ehhez a recepthez.  



Összességében egyáltalán nem tartom rossz befektetésnek a könyvet, mert szép, igényes és egyszerűen jó receptek vannak benne.

2 comments:

  1. Utalom a Hello Kitty-t!!!
    Most majdnem raszedtel, mert majdnem nekialltam birni! Ennyit a jo koritesrol. Ez is mutatja, hogy szuper kis bejegyzes volt!
    Meg szerencse, hogy resen voltam!
    Nagyon szeretem ezeket a konyvbemutatoidat (is), mert erdekes, hogy sosem erdekelt ugy szakacskonyv, mint konyv tartalommal csak a celert (pl. egy turogomboc). Nem tudom igy ertheto-e, fe miota beleteszel 1-1 ilyen ismertetot, en is mashogy nezem a konyveket, a szakacskonyveket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilyen kommentekért érdemes élni, komolyan mondom! Annyira jólesik, hogy mindig visszaigazolod, hogy van értelme csinálni! Nagyon köszönöm!!

      Delete