Hozzávalók:
- 14 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 teáskanál citromlé
- 10 friss bazsalikom levél
- egy csipet só
Elkészítés:
Elsőként a bazsalikom leveleket apróra vágom. Nem kell iparian apróra, csupán annyira, amennyire otthon képes vagyok rá. Összegyúrom a lisztet a vajjal. Hozzáteszem a cukrot, a fél citrom reszelt héját, a citromlevet, a csipet sót és a bazsalikomlevelet, majd lágy tésztává gyúrom.
Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
Kibélelek sütőpapírral egy tepsit, és a tésztából diónyi gömböket hengergetek. A ,,nagy könyv szerint" egy pohár aljával kéne kilapítani, ami sajnos azért nem működik, mert hozzáragad a tészta a pohár aljához, és képtelenség egyben leszedni, így a legegyszerűbb megoldás a tenyerünkben szétlapítani. Így is kör alakú lesz.
Beteszem a sütőbe a kekszeket, és 12 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a sütik széle aranybarnára sül.
Kiveszem a sütőből, hagyom ehetővé hűlni. Eközben az állaga is megváltozik, mert amikor kiveszem, teljesen puha. 10-15 perc után ropogós.
Tipp:
Az eredeti recept 7 dkg cukrot ír bele, és habár édesszájúnak mondom magam, nagyon-nagyon édes volt, ezért az 5 dkg cukor.
Nehézség: könnyű
Idő: 30-40 perc (hűléssel együtt)
Adag: 16 darab keksz
Mosogatnivaló: kevés
- 14 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 teáskanál citromlé
- 10 friss bazsalikom levél
- egy csipet só
Elkészítés:
Elsőként a bazsalikom leveleket apróra vágom. Nem kell iparian apróra, csupán annyira, amennyire otthon képes vagyok rá. Összegyúrom a lisztet a vajjal. Hozzáteszem a cukrot, a fél citrom reszelt héját, a citromlevet, a csipet sót és a bazsalikomlevelet, majd lágy tésztává gyúrom.
Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
Kibélelek sütőpapírral egy tepsit, és a tésztából diónyi gömböket hengergetek. A ,,nagy könyv szerint" egy pohár aljával kéne kilapítani, ami sajnos azért nem működik, mert hozzáragad a tészta a pohár aljához, és képtelenség egyben leszedni, így a legegyszerűbb megoldás a tenyerünkben szétlapítani. Így is kör alakú lesz.
Beteszem a sütőbe a kekszeket, és 12 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a sütik széle aranybarnára sül.
Kiveszem a sütőből, hagyom ehetővé hűlni. Eközben az állaga is megváltozik, mert amikor kiveszem, teljesen puha. 10-15 perc után ropogós.
Tipp:
Az eredeti recept 7 dkg cukrot ír bele, és habár édesszájúnak mondom magam, nagyon-nagyon édes volt, ezért az 5 dkg cukor.
Nehézség: könnyű
Idő: 30-40 perc (hűléssel együtt)
Adag: 16 darab keksz
Mosogatnivaló: kevés
A receptet itt találtam: http://thechefviki.blogspot.hu/2012/06/citromos-bazsalikomos-keksz.html
No comments:
Post a Comment