Hozzávalók:
- 2 darab tömzsibb sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 negyed zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 egész fej vöröshagyma
- 1-2 marék zöldborsó
- 7 szem egész feketebors
- negyed csokor petrezselyem
- só
- 1 liter víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom. A vöröshagyma két végét levágom, és csak a legkülső héját szedem le, majd megmosom. Azért érdemes belefőzni valamennyi héjat, hogy legyen még egy kis plusz színe a levesnek. A sárgarépát úgy készítem el, hogy középen V alakban bevágok egy csíkot. Ha hosszú a répa, érdemes kettőbe vágni, így könnyebb végigvágni a V alakot.
Ezután hámozóval, vagy egy éles késsel az oldalát egyenesre vágom. Hámozóval lassabb, és nem lesz olyan szép alakja, ezért érdemes kést használni. A két hosszabb sárgarépát négy felé is lehet vágni, így ha az első nem sikerül, tovább lehet próbálkozni. A V alak két végén egyszer végigmegyek a hámozóval, hogy az éleit kicsit lekerekítsem.
A felvágott, megtisztított zöldségeket lábasba teszem. Hozzáöntök 1 liter vizet, hozzáteszem az egész borsot, a borsót, és sózom.
1-másfél óra alatt minden puhára fő. Tésztával tálalom.
Tipp:
Természetesen bármilyen egész répát tartalmazó leveshez készülhet szív alakú répa, a leves maga csak útmutató.
Nehézség: közepes
Idő: kb. másfél óra
Adag: 4 tányér
Mosogatnivaló: kevés
Ez nagyon ötletes! :)
ReplyDeleteNagyon szerelmetesnek tetszik lenni kedves szakácsnéasszonyság :)
... csak el ne sózza! :)))
Mostanában igyekszem odafigyelni, hogy aktuális legyek. Nem sóztam el :D
Delete