2012/12/29

Marokkói lencseleves petrezselymes olajjal

Hozzávalók:
- 2 evőkanál (olíva)olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb répa
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál őrölt köménymag
- 1 teáskanál pirospaprika
- 175 gramm vöröslencse
- 1,5 liter hús, zöldség vagy kockaleves

A petrezselymes olajhoz:
- 4 evőkanál (olíva)olaj
- 25 gramm friss petrezselyem apróra vágva
- 1 citrom leve
- egy kis chilli szósz, ha úgy kívánja az ízlés


Elkészítés:
Az olajat felmelegítem, és hozzáadom az apróra vágott hagymát, majd üvegesre párolom. Leveszem a tűzről, beleszórom a paprikát, a koriandert és a köményt, és lassú tűzön rádobom a felkockázott répát. Áthevítem, de nem sokáig, nehogy odaégjenek a fűszerek, és ráöntöm a húslevest is. 10 percig hagyom főni, és hozzáöntöm a lencsét. Kb. 15-20 perc alatt készre főzöm. Ezalatt elkészítem az olajat.
Apróra vágom a petrezselymet, majd a citromlé kíséretében, kevergetve összesütöm az ízeket. Ha elkészült a leves, pürésítem, és tányéronként szedek a petrezselymes olajból. 

Tipp:
A vöröslencse nagy előnye, hogy beáztatás nélkül is megfő az írt negyed óra alatt!


Nehézség: könnyű
Idő: 30 perc
Adag: 4 tányér
Mosogatnivaló: közepes

A recept Liz Herbert: Soups for all seasons című könyvében található. 

2 comments:

  1. Mi is vörös lencséből készítettük az újévi ebédet, n még be is áztattam, de kemény maradt sok időnyi főzés után is... lehet nem kellett volna beáztatni??? :)

    ReplyDelete
  2. Húha, ilyet még nem hallottam, hogy áztatás után is kemény marad? Furcsa, de mindenképpen próbáld meg áztatás nélkül, mert nekem húsz perc alatt teljesen szétfő. De folyamatosan nézni kell, mert szívja is a vizet, mint a szivacs.

    ReplyDelete