2012/12/02

Adventi koszorú perectésztából - Újragyúrva!

Hozzávalók:
- 50 dkg lisz
- 2,5 dl tej
- 8 cl olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor + 1 kávéskanál
- 2 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- 1 tűzálló tál (nem feltétlenül szükséges)
- díszítő elemek (pl. szalag, magyal, szárított narancs, stb.)

Elkészítés:
Fél dl tejet melegíts langyosra, majd a cukorral és az élesztővel futtasd fel. Adj neki kb. fél órát.
Ha felfutott, a hozzávalókat alaposan gyúrd össze, és letakarva hagyd aludni háromnegyed órát.
Keltsd fel, gyúrj még rajta, majd vágd három egyenlő részre. Mindegyik részből gyúrj egy hosszú (kb. 80 centis) amennyire lehet, egyenletes ,,kígyót". (A 80 centi  akkora koszorúra elég, mint amekkorát a képen látsz).
Ha megvannak, fond őket össze!



Majd helyezd kör alakba. Ehhez kellhet a tál, akkora, amekkora köré kényelmesen oda tudod tenni.
Ezután jó alaposan kend le egy felvert tojással, és rakd 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. 



Miután kész, hagyd hűlni pár órát.



És ízlés szerint kezdheted díszíteni!



Egy szalaggal díszíteni azért lehet hasznos, mert ha pl. magyallal is fel akarod dobni, könnyedén alá lehet dugdosni az ágakat, és a magyal levele meglehetősen szúrós, úgyhogy a tésztába is beleszúrható.
A gyertyák aljába szúrj egy félbetört fogpiszkálót, így rögzítsd a tésztába!


Nehézség: közepes
Idő: 2-3 óra
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment