2012/12/15

Cékla

Hozzávalók:
- 1  kg cékla
- kb. 3 - 4 cm hosszú tormadarab
- 3 teáskanál őrölt köménymag
- 7 dl víz 
- 8 teáskanál cukor
- 8 teáskanál 10%-os ecet

Elkészítés:
A céklákról levágom a gyökereket és úgy, ahogy vannak, sótlan vízben megfőzöm őket nagyjából másfél óra alatt.
Míg forróak, leszedem a héjukat (villára szúrva a legegyszerűbb) hagyom kicsit hűlni őket, és kb. fél centi vastag körszeletekre vágom a zöldségeket. 
7 dl vízbe teszek 8 teáskanál cukrot, és 8 teáskanál 10%-os ecetet, és alaposan elkeverem úgy, hogy cukordarabok ne kavarogjanak az alján.
Meghintem a céklát a köménymaggal, és összekeverem. Míg teljesen ki nem hűl, hagyom állni, majd üvegekbe szedem, és elosztom rajta a levet. (A levet rá lehet önteni hamarabb is, hogy abban hűljön). A tormából hosszában nem túl vastag szeleteket vágok, s miután megtöltöm az üvegeket céklával, a négy sarkába rakok egy-egy darab tormát. (Ha az ízlés úgy kívánja, 3 darab is elég, de 4-nél tényleg ne legyen több!)
Hűtőbe teszem az üvegeket, hogy összeérjenek az ízek, majd akár egy nap múlva is ehető.

Így készült:


Tipp:
Mivel tartósítószer nincs benne, nem vállalok arra garanciát, hogy hűtőn kívül nem romlik meg.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 2 és fél óra (ebben másfél óra főzés, és fél hűlés, úgyhogy igazából fél óra munka)
Adag: 2 üveg
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment