2012/09/25

Túrós pite

Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 3 bő evőkanál tejföl
- 4 tojás sárgája
- 4 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 ek. cukor
A krémhez:
- 75 dkg túró
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojás fehérje
- 3 evőkanál tejföl
- egy csipet só
- kb. fél deci víz
- fél kávéskanál (por)cukor

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatom. Míg fut, összeöntöm a további hozzávalókat, a lisztet, a margarint, a tejfölt, és a tojások sárgáit, majd ha feljött az élesztő, hozzáteszem az eddigiekhez, és jól összedolgozom. Fél órát letakarva hagyom állni, annál nem többet, mert ,,kifut".
Míg kel a tészta, elkészítem a krémet. Jól összekeverem a túrót a cukrokkal, a citrom reszelt héjával, és három evőkanál tejföllel krémesítem. Egy csipet sóval felverem a tojások fehérjét, és óvatosan hozzákeverem a túrós krémhez. ,,Felébresztem" a kelő tésztát, elfelezem, és tepsi méretűre nyújtom. Én sütőpapíron nyújtottam, eleve így helyeztem a tepsibe. Egyenletesen rákenem a túrós krémet, majd a tészta másik felét is kinyújtom, és ráhelyezem a krémre. Fél deci vízben feloldok egy fél kávéskanál cukrot, vagy porcukrot, és rákenem a tészta tetejére. 
180-200 fokon (sütőtől függ) sütöm 45 percig, majd egy kis hűlés után vágható.

Tipp:
Az eredeti recept ír egy evőkanál lisztet a túrós krémbe, de kihagytam.

Nehézség: közepes
Idő: másfél óra + sütés
Adag: sok (még a szomszédnak is jut)
Mosogatnivaló: sok

Az eredeti receptet itt találjátok: http://olcso-receptek.hu/nagy_receptjei/pehelykonnyu-turos-pite/

No comments:

Post a Comment