2020/06/11

Focaccia - ahogy az olaszok készítik

Leginkább előételként szolgálják fel az olasz éttermekben ezt a finomságot, és rendeli sem lehet. Ezentúl nem is kell, mert otthon is el tudom készíteni! Frissen az igazán jó! 

Hozzávalók:
- 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm száraz - az én élesztőmből 7 gramm elég fél kg liszthez, de érdemes nézni a leírást)
- 250 ml langyos víz
- egy teáskanál cukor
- 1 csapott evőkanál só
- 350 gramm liszt + 
- 1 evőkanál friss rozmaring
- 2 evőkanál olaj + a tepsi kikenéséhez
- egy teáskanál nagyszemű só

Elkészítés:
A langyos vízbe keverem az élesztőt és a cukrot, majd nagyjából 15 perc alatt felfuttatom. A liszt harmadát egy tálba öntöm, belekeverem a sót, és hozzáöntöm az élesztőt. Elkezdem keverni, és ahogy veszi fel a lisztet, úgy adom még hozzá. Van olyan liszt, amiből ténylegesen elég a 350 gramm, de volt már, hogy 450-et is kellett beletennem. Az a lényeg, hogy ruganyos, gyúrható, nem ragadós tésztát kapjak. 8-10 percig gyúrom, amíg veszi fel a lisztet, nyugodtan lehet neki adni. 
Ha megvan, egy tálat kikenek olívaolajjal, beleteszem a cipóvá gyúrt tésztát, és 50-60 percig kelesztem.
Az idő elteltével picit átforgatom (nem gyúrom, kell bele a levegő) és egy olivaolajjal kikent tepsibe egyengetem. Egy kb. 35x23 centinél nagyobb tepsi nem kell, ebben szépen szét lehet húzkodni a tésztát. 
Az ujjbegyeimmel benyomkodom, rászórok egy evőkanál friss rozmaringot, és még félórát hagyom kelni. 30 perc elteltével ráöntök kb. 2 evőkanál olivaolajat, és egy teáskanálnyi nagyszemű sót szórok rá.
200 fokos sütőben sütöm meg 23-25 perc alatt. 

Így készült:



Tipp:
Lehet beletenni olívabogyót is, nem kell belegyúrni a tésztába, hanem csak belenyomkodni miután a tepsibe került a tészta.


Nehézség: könnyű
Idő: 30 perc munka, 2,5 óra kelés, 25 perc sülés= kb. 3.5 óra
Adag: 3-4 
Mosogatnivaló: közepes

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete