2020/06/24

A nyár sztárja: a meggyleves

A meleg nyári napokon nincs jobb egy tányér hideg meggylevesnél.

Hozzzávalók:
- 8 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 ,,csík" citromhéj
- egy kis darab fahéj
- 6-8 szegfűszeg
- fél citrom leve
- 1 csipet só
- 600 gramm meggy
- 2 dl tejföl
- 30 gramm liszt


Elkészítés:
A meggyet - ha friss - megmosom, lecsepegtetem, esetleg kimagozom. A citromot jól megmosom, a héjából krumplihámozóval leszelek két ,,szeletet" úgy, hogy a fehér része ne legyen benne. A citrom feléből kifacsarom a levet.
8 dl vizet felteszek melegedni. Ízesítem a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszegekkel, a citrom héjával és levével és egy csipet sóval, és felforralom. Ha forr, a meggyeket is hozzáteszem, majd újraforralom.
Míg melegszik, 2 dl tejfölben alaposan elkeverek 30 gramm lisztet.
A forró léből merek a tejfölös keverékbe, és kavargatom. Addig merek és kavarok, míg a tejfölös liszt legalább langyos, de inkább meleg nem lesz. Ha ez megvan, hozzáöntöm a leveshez, és további 3 percig forralom fedő nélkül.
Ha elkészültem elzárom a lángot, és lefedem a levest - hogy ne bőrösödjön be - és a mosogatóba engedett hideg vízben kihűtöm, majd hűtőbe teszem.

Így készült:


Tipp:
Ha befőttből készítjük, a víz helyett lehet a befőtt levét használni.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 30 perc + amíg lehűl
Adag: kb. 4-5
Mosogatnivaló: kevés



No comments:

Post a Comment