2020/05/27

Eperlikőr

Hozzávalók:
- 70 dkg eper
- 25 dkg cukor
- fél citrom leve
- 8 mentalevél
- fél liter fehér rum

Elkészítés:
Az epreket megmosom, a zöldjüket levágom, majd felkockázom a gyümölcsöket.
Egy nagyobb üveg aljába (vagy ha nincs, két befőttesüvegébe, mert egy nem elég nagy - ilyen esetben egyenlően elosztom az adagokat) szórom a cukrot, ráöntöm a citrom levét, majd a mentaleveleket is beleteszem. Hozzáöntöm a rumot, alaposan elkeverem. Végül az összevágott epret is beleteszem, szorosan rácsavarom a tetőt, és jól összerázom az üveget.
Hűtőbe teszem, és 3-5 napig minden nap rázom egyszer-kétszer, hogy a cukor biztosan feloldódjon, majd leszűröm az italt, és szép üvegbe öntöm.

Én a rum áztatta epreket egy kis likőrben tartom még a befőttesüvegben, és fogyasztásnál teszek belőlük a poharak aljába. Kiválóan használható az alkoholban ázott eper tiramisu krémjébe, vagy piskótába is!

Így készült:



Tipp:
Készítés közben érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e az ízlésnek, és ha nem, még esetleg cukrot tenni bele.


Nehézség: könnyű
Idő: 10 perc + 3-5 nap
Adag: picit több, mint ami a képen látható
Mosogatnivaló: kevés






1 comment: