,,All máj loving”, avagy
végre találtam csirkemájat ezen a ködös szigeten! Kicsit vegyítettem egy angolos gravyvel,
csodás lett!
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemáj
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
A gravyhez:
- 2 evőkanál olaj
- 220 gramm hagyma (kb. két
fej hagymából megvan)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál cukor
- 1 csapott evőkanál liszt
- 75 ml vörösbor
- 300 ml húsleves alaplé
- 1 evőkanál mustár
Elkészítés:
Érdemes a gravyvel
kezdeni, mert annak sokáig kell főnie, a máj hamar megvan. Egy lábasba 2
evőkanál olajat teszek, felkockázom a hagymát, majd az olajon alacsony lángon, fedő alatt
hevítem az apróra vágott fokhagymával és a cukorral. Fél óra elteltével sárgás
színű lesz, ekkor hozzáteszem a lisztet, összekeverem, majd hozzáöntöm a bort,
és újraforralom. Ha újraforrt, botmixerrel rámegyek, és pürésítem. Ezután
hozzáteszek egy merőkanálnyit az alapléből, megvárom, míg felforr, majd ha
szükséges, újra összeturmixolom, hogy biztosan jó állagú legyen. Visszateszem a
tűzre, hozzáöntöm a maradék alaplevet, ízesítem a mustárral, és ha kell, sóval,
és borssal (én egyiket sem tettem bele, nekem nem kellett). További 20 percig
bugyogtatom alacsony lángom, és míg letelik az idő, nekiállok a májnak. Egy
kisebb fej hagymát apróra vágok, és egy serpenyőben lévő olajon felhevítem.
Hozzáteszem a kissé összevágott májat, és közepes lángon nagyjából 8-10 perc alatt, néha kevergetve készre pirítom. Ha kész van a máj, és a 20 perc is
letelt, elzárom a gravy alatt is a gázt, és rögtön lehet tálalni. Krumplipürével
a legfinomabb, erre és a májra gazdagon ráöntve a gravyt.
Tipp:
A gravyt lehet variálni,
például gombával összefőzni, majd így turmixolni, ebben az esetben egy picit
több vizet érdemes tenni hozzá.
Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra
Adag: 2-3
Mosogatnivaló: sok
No comments:
Post a Comment