2017/02/03

Resztelt máj hagymás gravyvel


,,All máj loving”, avagy végre találtam csirkemájat ezen a ködös szigeten! Kicsit vegyítettem egy angolos gravyvel, csodás lett!

Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemáj
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
A gravyhez:
- 2 evőkanál olaj
- 220 gramm hagyma (kb. két fej hagymából megvan)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál cukor
- 1 csapott evőkanál liszt
- 75 ml vörösbor
- 300 ml húsleves alaplé
- 1 evőkanál mustár

Elkészítés:
Érdemes a gravyvel kezdeni, mert annak sokáig kell főnie, a máj hamar megvan. Egy lábasba 2 evőkanál olajat teszek, felkockázom a hagymát, majd az olajon alacsony lángon, fedő alatt hevítem az apróra vágott fokhagymával és a cukorral. Fél óra elteltével sárgás színű lesz, ekkor hozzáteszem a lisztet, összekeverem, majd hozzáöntöm a bort, és újraforralom. Ha újraforrt, botmixerrel rámegyek, és pürésítem. Ezután hozzáteszek egy merőkanálnyit az alapléből, megvárom, míg felforr, majd ha szükséges, újra összeturmixolom, hogy biztosan jó állagú legyen. Visszateszem a tűzre, hozzáöntöm a maradék alaplevet, ízesítem a mustárral, és ha kell, sóval, és borssal (én egyiket sem tettem bele, nekem nem kellett). További 20 percig bugyogtatom alacsony lángom, és míg letelik az idő, nekiállok a májnak. Egy kisebb fej hagymát apróra vágok, és egy serpenyőben lévő olajon felhevítem. Hozzáteszem a kissé összevágott májat, és közepes lángon nagyjából 8-10 perc alatt, néha kevergetve készre pirítom. Ha kész van a máj, és a 20 perc is letelt, elzárom a gravy alatt is a gázt, és rögtön lehet tálalni. Krumplipürével a legfinomabb, erre és a májra gazdagon ráöntve a gravyt.

Tipp:
A gravyt lehet variálni, például gombával összefőzni, majd így turmixolni, ebben az esetben egy picit több vizet érdemes tenni hozzá.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra
Adag: 2-3
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment