2016/11/04

Sörleves

Ugyan az utóbbi két évben egyre jobban közel engedem magamhoz a különböző alkoholokat, a sör az, amelyiknek a szaga is elég ahhoz, hogy ne akarjam megkóstolni. Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy miért is próbáltam ki a sörlevest. Egyrészt azért, mert szeretem kipróbálni a különleges ízeket, másrészt azért, mert van egy sörimádó férjem. S hogy mi a slussz poén? Csak egyikünknek ízlett, és az nem ő volt…

Hozzávalók:
- 1 üveg sör (lehet barna is, de én simát használtam, hogy kevésbé legyen brutális)
- 1 sörösüvegnyi csirke alaplé (vagy egy sörösüvegnyi víz és két leveskocka)
- 1 sárgarépa
- 1 fél fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 5 dkg sajt + a tálaláshoz (én vörös Cheddart használtam, de nem a legmarkánsabb ízűt, úgyhogy akár Trappista is lehetett volna)
- 2 dl főzőtejszín
- 2+1 csapott evőkanál liszt
- kenyér a pirításhoz

Elkészítés:
A répát meghámozom, és kisebb lyukú sajtreszelőn lereszelem. A hagymát felkockázom, majd párolom pár percet a forró vajban. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, majd a lereszelt répát. Picit pirongatom még, hozzáadom a két evőkanál lisztet, összekeverem, majd felöntöm a sörrel. Az üres üveget feltöltöm vízzel, azt is hozzáöntöm az eddigiekhez, és kiegészítem két leveskockával. Kb. félóra alatt megpuhul a répa, ekkor hozzáöntöm a tejszínben elkevert maradék egy evőkanál lisztet (érdemes amennyire lehet csomómentesre keverni már a tejszínben). Forralok rajta, hozzáreszelek kb. 5 dkg sajtot, és addig keverem, míg el nem olvad. Ha kész elzárom. Pirított kenyérkockákkal, további reszelt sajttal, és frissen vágott petrezselyemmel tálalom.

Tipp:
Nagyon kellemes, kifejezetten pikáns leves. Aki szereti a sört, bátran tegyen hozzá barnát, mert nem csak az ízének, a színének is nagyon jót fog tenni!


Nehézség: könnyű
Idő: 40 perc
Adag: 4-5
Mosogatnivaló: kevés



A leves az Illéskrisz konyhájában talált recept felhasználásával készült, csak az övé sokkal-sokkal jobban néz ki, és füstölt sonkát is tesz bele, csak azt nálunk nem lehet kapni… https://illeskriszkonyhaja.blogspot.co.uk/2014/10/sajtos-sorleves.html

1 comment:

  1. A sörlevest nem fogom kipróbálni, de a bevezető nagyon tetszett.

    ReplyDelete