Ugyan az utóbbi két évben
egyre jobban közel engedem magamhoz a különböző alkoholokat, a sör az,
amelyiknek a szaga is elég ahhoz, hogy ne akarjam megkóstolni. Éppen ezért
felmerül a kérdés, hogy miért is próbáltam ki a sörlevest. Egyrészt azért, mert
szeretem kipróbálni a különleges ízeket, másrészt azért, mert van egy sörimádó
férjem. S hogy mi a slussz poén? Csak egyikünknek ízlett, és az nem ő volt…
Hozzávalók:
- 1 üveg sör (lehet barna
is, de én simát használtam, hogy kevésbé legyen brutális)
- 1 sörösüvegnyi csirke
alaplé (vagy egy sörösüvegnyi víz és két leveskocka)
- 1 sárgarépa
- 1 fél fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 5 dkg sajt + a tálaláshoz
(én vörös Cheddart használtam, de nem a legmarkánsabb ízűt, úgyhogy akár
Trappista is lehetett volna)
- 2 dl főzőtejszín
- 2+1 csapott evőkanál
liszt
- kenyér a pirításhoz
Elkészítés:
A répát meghámozom, és
kisebb lyukú sajtreszelőn lereszelem. A hagymát felkockázom, majd párolom pár
percet a forró vajban. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, majd a lereszelt
répát. Picit pirongatom még, hozzáadom a két evőkanál lisztet, összekeverem,
majd felöntöm a sörrel. Az üres üveget feltöltöm vízzel, azt is hozzáöntöm az eddigiekhez, és
kiegészítem két leveskockával. Kb. félóra alatt megpuhul a répa, ekkor
hozzáöntöm a tejszínben elkevert maradék egy evőkanál lisztet (érdemes
amennyire lehet csomómentesre keverni már a tejszínben). Forralok rajta,
hozzáreszelek kb. 5 dkg sajtot, és addig keverem, míg el nem olvad. Ha kész
elzárom. Pirított kenyérkockákkal, további reszelt sajttal, és frissen vágott
petrezselyemmel tálalom.
Tipp:
Nagyon kellemes,
kifejezetten pikáns leves. Aki szereti a sört, bátran tegyen hozzá barnát, mert
nem csak az ízének, a színének is nagyon jót fog tenni!
Nehézség: könnyű
Idő: 40 perc
Adag: 4-5
Mosogatnivaló: kevés
A leves az Illéskrisz
konyhájában talált recept felhasználásával készült, csak az övé sokkal-sokkal
jobban néz ki, és füstölt sonkát is tesz bele, csak azt nálunk nem lehet kapni…
https://illeskriszkonyhaja.blogspot.co.uk/2014/10/sajtos-sorleves.html
A sörlevest nem fogom kipróbálni, de a bevezető nagyon tetszett.
ReplyDelete